Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Επιστημονική συνάντηση
Η αφίσα της συνάντησης.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο των μεταβυζαντινών χρόνων

30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Επιστημονική συνάντηση με θέμα «Το ξυλόγλυπτο τέμπλο των μεταβυζαντινών χρόνων (16ος-19ος αι.)» διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του μουσείου, «Μελίνα Μερκούρη».

Το Μουσείο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την MVN Consultants, εμβαθύνοντας και επεκτείνοντας τις θεματικές της μόνιμης έκθεσης, διοργάνωσε το 2017 την περιοδική έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας». Σε συνέχεια αυτής της έκθεσης, το Μουσείο διοργανώνει αυτήν την επιστημονική συνάντηση εξετάζοντας θέματα που αφορούν στη μορφή-αρχιτεκτονική, την τυπολογία, τον διάκοσμο, την τεχνική, τη σημειολογία, τη λειτουργία, την αισθητική και την ορολογία που αφορούν στο ξυλόγλυπτο τέμπλο των μεταβυζαντινών χρόνων.

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν 36 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, αρχιτέκτονες και συντηρητές έργων τέχνης με εισηγήσεις στις οποίες προσεγγίζεται η έννοια του ξύλινου μεταβυζαντινού τέμπλου θεωρητικά, ως έργου τέχνης, ενώ παρουσιάζεται και σημαντικός αριθμός σωζόμενων τέμπλων που καλύπτουν γεωγραφικά σημαντικό τμήμα του ορθόδοξου μεταβυζαντινού κόσμου, ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ηπειρωτικό και νησιωτικό (Μακεδονία, Άγιο Όρος, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Επτάνησα, Αιγαίο,) την ανατολική Θράκη, την Κύπρο, αλλά και τη Ρωσία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Τεύχος περιλήψεων