Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ελλάδα
Η Ροτόντα. Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στη Ροτόντα η τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Το 2018, η Ευρώπη γιόρτασε την κληρονομιά της και τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική ποικιλομορφία της αποτελεί τον μεγαλύτερο πλούτο της και συγκροτεί τo βασικό χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής ταυτότητας που ενισχύει την ένωση των κρατών-μελών της. Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα γιορτάζει τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 μέσα σ’ ένα μνημείο όπου βρήκαν στέγη θρησκείες και πολιτισμοί που πέρασαν, μέσα στους αιώνες, από τη Θεσσαλονίκη: τη Ροτόντα.

Η τελετή λήξης επελέγη από την Ελληνική Πολιτεία να γιορταστεί με ένα εμβληματικό γεγονός: την έγκριση της Χάρτας της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της Χάρτας για την προστασία των μνημείων βυζαντινής κληρονομιάς, που θα είναι το προϊόν διαβούλευσης 23 κρατών τα οποία μετέχουν στη Συνδιάσκεψη «Βυζαντινά Μνημεία και Πολιτιστική Κληρονομιά IV» την οποία διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στη Ροτόντα, μαζί με την Ελλάδα θα γιορτάσουν και οι 22 άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου που θα έχουν εγκρίνει τότε τη «Χάρτα της Θεσσαλονίκης».

Το διακεκριμένο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio θα οδηγήσει το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινά από την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων, περνά από τη μεσαιωνική Ευρώπη, στέκεται στη Σεφαραδίτικη παράδοση, την τόσο οικεία στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος, επισκέπτεται την Αρμενία, διασχίζει τις Αραβικές χώρες, και επιτρέπει στη μουσική Μνήμη να ενώσει τη Μεσόγειο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα μνημεία ενώνουν και πάλι όλες αυτές τις χώρες με κοινούς στόχους, με αφορμή τη «Χάρτα».

Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:00 και είναι ανοιχτή στο κοινό, με περιορισμένες θέσεις οι οποίες θα διατίθενται με βάση τη χρονική προτεραιότητα κράτησης στο [email protected] (κάθε κράτηση θα είναι επώνυμη με στοιχεία τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η είσοδος στον χώρο δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν κάνει προεγγραφή).

Την τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με την έγκριση της Χάρτας της Θεσσαλονίκης θα χαιρετίσουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το ΕΚΒΜΜ με τη στήριξη της Ομάδας Συντονισμού για το ΕΕΠΚ 2018 για την Ελλάδα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δελτίο Τύπου).