«Ψηφιδωτά και εξουσία: Από τη Ραβέννα στο Σινά» («Mosaics & Power: From Ravenna to Sinai») είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει στη Λευκωσία η δρ Judith Herrin, Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου. Τη διάλεξη διοργανώνουν το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη.

Η ομιλήτρια θα εστιάσει σε βυζαντινά ψηφιδωτά του 6ου αιώνα, περιόδου της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ (527-565 μ.Χ.). Συγκεκριμένα θα εξετάσει τα ψηφιδωτά του Αγίου Βιταλίου στη Ραβέννα, όπου εικονίζονται ο Ιουστινιανός Α’ και η σύζυγός του Θεοδώρα, σε σχέση με το ψηφιδωτό της Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, έργο που σχετίζεται επίσης με τον Ιουστινιανό.

Η δρ Judith Herrin, στη διάλεξή της, θα θέσει και θα συζητήσει πολλά σημαντικά θέματα και ερωτήματα όπως: Ποιοι είναι οι δωρητές για αυτές τις μεγαλοπρεπείς ψηφιδωτές τοιχογραφίες; Ποιοι άνθρωποι κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις ως προς τις σκηνές και τα πρόσωπα που εικονίζονται στις ψηφιδωτές συνθέσεις; Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας τα μνημειακά αυτά έργα τέχνης; Τέλος, ποιοι χρηματοδότησαν τα έργα αυτά και για ποιους λόγους;

Σύμφωνα με τη δρα Judith Herrin, τέτοιες πλούσιες ψηφιδωτές διακοσμήσεις που συχνά συνοδεύονταν με πολύχρωμες μαρμάρινες επενδύσεις τοίχων συνοψίζουν τη δύναμη της αυτοκρατορικής εξουσίας που ήθελε να εντυπωσιάσει ακόμα και τις απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειάς της.

Παρόλο που πολλά ψηφιδωτά με απεικονίσεις αυτοκρατόρων, αγίων, αρχιερέων και αρχιστράτηγων φαίνεται ότι υπήρχαν και στην Κωνσταντινούπολη, δυστυχώς δεν σώζονται. Στόχος της διάλεξης είναι να συσχετιστούν ψηφιδωτές διακοσμήσεις απομακρυσμένων περιοχών της Βυζαντινής αυτοκρατορίας όπως η Ιταλία, η Κύπρος και το Σινά, με υπάρχουσες πληροφορίες για τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στη βυζαντινή πρωτεύουσα.

Η 27η διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:30, στα Γραφεία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, οδός Γλάδστωνος 40, Λευκωσία.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν άμεσα σε κρατήσεις: 22661475/info@leventismuseum.org.cy