Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτιστική κληρονομιά
«Η Τσιγγάνα», ψηφιδωτό από την αρχαία πόλη Ζεύγμα (φωτ.: Wikipedia).

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν τμήματα ρωμαϊκού ψηφιδωτού στην Τουρκία

Εντοπίστηκαν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

Τα κομμάτια ενός διάσημου ρωμαϊκού ψηφιδωτού που λεηλατήθηκαν και τελικά πωλήθηκαν σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times» του Λονδίνου. Τα δώδεκα τμήματα του ψηφιδωτού βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Ζεύγμα, κοντά στη σύγχρονη τουρκική πόλη Gaziantep, και απεικονίζουν ανθρώπινα πρόσωπα και πουλιά.

Το κύριο μέρος του ψηφιδωτού, το οποίο παρέμεινε στην Τουρκία και αποκαλείται συμβατικά «Η Τσιγγάνα» (Gypsy Girl), απεικονίζει ένα κορίτσι με μαλλιά που ανεμίζουν και έντονο βλέμμα. Εκτίθεται στο «Μουσείο Ψηφιδωτών της πόλης Ζεύγμα», στο Gaziantep, και έχει γίνει ένα ανεπίσημο σύμβολο της πόλης. Το έργο πωλήθηκε από τον Νεοϋορκέζο έμπορο αρχαιοτήτων Peter Marks στο Πανεπιστήμιο Bowling Green του Οχάιο για 35.000 δολάρια το 1965 και εκτέθηκε το 2012. Μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με την πώληση έχει χαθεί και ο ίδιος ο Marks πέθανε το 2010.

Ωστόσο, το 2013 το πανεπιστήμιο προσέλαβε δύο ανεξάρτητους αρχαιολόγους για να προσδιορίσει από πού προέρχονταν τα θραύσματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από το ίδιο έργο στο οποίο ανήκε και το κορίτσι. Το πανεπιστήμιο υπέγραψε συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού τον Μάιο για να επιστρέψει τα θραύσματα, τα οποία πρόκειται να φτάσουν στο Gaziantep τη Δευτέρα. Σε αντάλλαγμα, το πανεπιστήμιο θα λάβει υψηλής ποιότητας αντίγραφα των θραυσμάτων. Ένας αυξανόμενος αριθμός μουσείων επιστρέφουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί ή ληφθεί κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας.

Μια γαλλική έκθεση που παρήγγειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Mάκρον συνέστησε να επιστραφούν όλα τα αντικείμενα που έχουν ληφθεί από την Αφρική στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν, ενώ πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι θα δανείσει στη Νιγηρία ορισμένα από τα περίφημα Benin Bronzes που αφαίρεσαν τα βρετανικά στρατεύματα το 1897.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.