«Συμβολή στη μελέτη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτηρίου της Ζωμίνθου» είναι ο τίτλος ομιλίας της αρχαιολόγου Ελένης Χρηστάκη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο πλαίσιο της σειράς «Κύκλος – Διάλογοι για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική».

«Σε υψόμετρο 1187 μ., στην κεντρική Κρήτη, στις βόρειες παρυφές του Ψηλορείτη, πάνω σε αρχαίο σταυροδρόμι που οδηγεί από την Κνωσό στο ιερό σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου, αποκαλύφθηκε το 1982 από τον Γιάννη Σακελλαράκη η μινωική θέση της Ζωμίνθου και τα λείψανα ενός κτηρίου με έκταση 1600 τ.μ. Μια πρώτη συστηματική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1983-1990» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας της η Ελένη Χρηστάκη.

«Οι ανασκαφές των Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη από το 2004 μέχρι σήμερα που τελούνται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ανέδειξαν ένα σημαντικό κτήριο που αποτελείται από περισσότερους από εξήντα χώρους στο ισόγειο, είναι κατασκευασμένο από υλικά του φυσικού πλούτου του Ψηλορείτη και διατηρεί τοίχους που σώζονται μέχρι περίπου 3 μ. ύψος. Το Κεντρικό Κτήριο, όπως συμβατικά έχει ονομαστεί, περιβάλλεται από έναν εκτεταμένο οικισμό, ίχνη του οποίου έχουν εντοπιστεί επιφανειακά και αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα οικιστικό κέντρο των Μινωικών χρόνων στα βουνά. Η χρονολόγησή του από τους ανασκαφείς το τοποθετεί στην ΜΜ ΙΙΙβ-ΥΜ ΙΑ περίοδο, με την ύπαρξη και παλαιότερων φάσεων».

Στην ομιλία της η κα Χρηστάκη θα επικεντρωθεί «στον τρόπο κατασκευής του κτηρίου και σε επιμέρους ζητήματα σχετικά με τη μελέτη της επιφάνειας του ορόφου, το διαχωρισμό στεγασμένων και μη χώρων, τον τρόπο θεμελίωσης, τη λειτουργία μονάδων, τον τρόπο στέγασης και την επιλογή της θέσης σε σχέση και με το χαρακτήρα του κτηρίου. Σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως ένα καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα τεκμηρίωσης, μελέτης και διαχείρισης των αρχαιολογικών δεδομένων που βασίζεται σε διεθνή σημασιολογικά μοντέλα, παρουσιάζεται ως μεθοδολογικό εργαλείο».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα (Παρθενώνος 14).

«Κύκλος»

Ο «Κύκλος» αποτελεί ένα βήμα παρουσίασης σχετικών μελετών με σκοπό τη δημιουργία νέου πεδίου διαλόγου στη διεθνή αρχαιογνωστική κοινότητα, μέσω της διοργάνωσης ομιλιών σε ελληνικά ιδρύματα και ξένες αρχαιολογικές σχολές, καθώς επίσης και επισκέψεων στα ίδια τα μνημεία.

Oργανωτική Επιτροπή: Μαρία-Ευδοκία Βασενχόβεν, Nils Hellner, Alexander Herda, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Georg Ladstätter, Βασιλεία Μανιδάκη, Jean-Charles Moretti, Jari Pakkanen, David Scahill, Ελισάβετ Σιουμπάρα.