Δύο έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από τις συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνη) κοσμούν τη νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων-Φεγιέ, που κυκλοφόρησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) με αφορμή τον εορτασμό για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου. Η επίσημη παρουσίαση της σειράς, που έχει τίτλο «100 Χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», πραγματοποιήθηκε στο Τζαμί Τζισδαράκη στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Μια καίρια επιλογή καθώς πρόκειται για το μνημείο το οποίο, πριν από 100 χρόνια, παραχωρήθηκε για να στεγάσει το τότε Μουσείο Ελληνικών Χειροτεχνημάτων, από το 1959 ως πρόσφατα Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) και σήμερα Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Η επετειακή έκδοση των γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ παρουσιάζει δύο ζωγραφικά θέματα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1873-1934), που απεικονίζουν το πρώτο τον Μέγα Αλέξανδρο και το δεύτερο τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Και τα δυο αποτελούσαν μέρος του τοιχογραφημένου, σήμερα αποτοιχισμένου, διακόσμου από το «καλό δωμάτιο» της οικίας Ζόλκου, στο Κλομιδάδο (Νάπη) της Λέσβου (περίοδος 1924-1930).

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. «Τα έργα αυτά, σημείο αναφοράς της νεοελληνικής ζωγραφικής, ταξιδεύουν τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα φτερά των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αναδεικνύοντας μια ακόμα διάσταση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αυτή του λαϊκού πολιτισμού, της παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού των νεότερων χρόνων, περίοδο στην οποία εστιάζει το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κα Βλαζάκη.

«Ο Θεόφιλος έγραψε τη δική του ιστορία στον εικαστικό χώρο, αφού είναι ένα από τα σύμβολα της νεότερης ελληνικής κουλτούρας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο γενικός εμπορικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Σάββας Δάνδολος, τονίζοντας ότι είναι «σημαντικότερο από ποτέ να υποστηρίζουμε την ιστορία και τη μνήμη», γι’ αυτό, εκ μέρους των ΕΛΤΑ, «τιμούμε το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, επίσης, ομιλία από τη διευθύντρια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Έλενα Μελίδη, η οποία αναφέρθηκε στους κυριότερους σταθμούς της πορείας του, καθώς και στη νέα μόνιμη έκθεσή του που αναμένεται να στεγαστεί στο νέο «σπίτι» του, στην «Αυλή των Θαυμάτων», στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως-Βρυσακίου-Κλάδου και Αδριανού στο Μοναστηράκι. Πρόκειται για μια γειτονιά της παλιάς Αθήνας, η οποία βρίσκεται καλά κρυμμένη πίσω από τις προσόψεις ερειπωμένων κτηρίων και σύγχρονων μαγαζιών, όπου η μακραίωνη ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται σε ένα μωσαϊκό από κτηριακά κατάλοιπα: Το υστερορρωμαϊκό τείχος, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, τμήματα ενός αρχοντικού και ένα εκκλησάκι του 17ου αιώνα, όπου έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σπίτια του 19ου και του 20ού αιώνα.

Η νέα έκθεση «προτείνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αναζητήσουν τη θέση της ταυτότητάς τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Μελίδη, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων του μουσείου, περίπου 3.000 σε αριθμό, θα εστιάζει στην περίοδο από το 1750 ως το 1960. «Η έκθεση θα αναπτύσσεται σε 23 κτήρια που αποτελούν τα ίδια μνημεία αρχιτεκτονικής και τεκμήρια της ιστορίας της πόλης, ενώ κάθε ένα από αυτά θα φιλοξενεί μια θεματική ενότητα που πραγματεύεται μια πτυχή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων-Φεγιέ αποτελείται από δυο φεγιέ (διαστάσεων 70×85 χιλ.), που περιλαμβάνουν από ένα γραμματόσημο 35×45 χιλ. Θα διατίθεται από τα ταχυδρομικά καταστήματα έως τον Ιούλιο του 2020, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Επίσης κυκλοφορούν εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και απλά λευκώματα γραμματοσήμων σειράς.