«Από τον Ασώματο στην Ιαλυσό: το χρονικό της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί της Ρόδου την Εποχή του Χαλκού» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Τούλα Μαρκέτου, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Στον Ασώματο, παραθαλάσσια θέση που βρίσκεται ανάμεσα στο σημερινό αεροδρόμιο του νησιού και την Κρεμαστή, στα όρια του αρχαίου κράτους της Ιαλυσίας και απέναντι από τα Λώρυμα της Ροδιακής Περαίας, στη Μικρασιατική ακτή, αναπτύχθηκε το αρχαιότερο πρωτοαστικό κέντρο της Ρόδου» αναφέρει σχετικά με το θέμα της διάλεξής της η Τούλα Μαρκέτου. «Εντυπωσιακά ευρύχωρα κτήρια των μέσων της 3ης χιλιετίας π.Χ. και ελεύθερα στον χώρο μεγαρόσχημα κτήρια, τα οποία εγκαταλείπονται ξαφνικά στο τέλος της ίδιας χιλιετίας, φανερώνουν ότι το μεγάλο και εύφορο νησί της Ρόδου συμμετέχει ήδη από την πρώιμη χαλκοκρατία στη διαμόρφωση του Αιγαιακού πολιτισμού. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις με τους πολιτισμούς της Τροίας και της Πολιόχνης και το Ηραίο της Σάμου στα βόρεια/βορειοανατολικά, τις Κυκλάδες και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο στα δυτικά αλλά κυρίως με τους πολιτισμούς της 3ης χιλιετίας π.Χ. που αναπτύχθηκαν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, νότια της κοιλάδας του Μαιάνδρου, όπως η Αφροδισιάδα και το Beycesultan.

»Στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ., μετά την εγκατάλειψη του Ασώματου, οι πληθυσμοί μετακινούνται ανατολικότερα και εξαπλώνονται σε διάφορες θέσεις, στην κορυφή και την πλαγιά του βουνού του Φιλερήμου, στην προσχωσιγενή πεδιάδα στα βόρειά του και σποραδικά σε άλλες πεδινές θέσεις φθάνοντας έως την περιοχή του αρχαίου λιμένος της Ακαντιάς στην πόλη της Ρόδου. Ανέλπιστα ευρήματα των τελευταίων ετών, όπως η παρουσία του αρχαιότερου πολυθύρου του Αιγαίου, στρώμα καταστροφής με εκατόμβη από χαυλιόδοντες κάπρου, διακοσμημένων με ελάσματα χρυσού, χρυσούς και οστέινους ρόδακες, ημιπολύτιμους λίθους κ.ά., φανερώνουν ότι στους άλλοτε σκοτεινούς, για τα έως τότε δεδομένα της έρευνας, χρόνους της μέσης εποχής του χαλκού άνθησε στη Ρόδο ένας ξεχωριστός πολιτισμός που μοιάζει να ανταγωνίζεται τον πολιτισμό των παλαιών ανακτόρων της Κρήτης και προετοίμασε το έδαφος για την ίδρυση της μεγάλης Υστεροχαλκής πόλης της Ιαλυσού, στην προσχωσιγενή πεδιάδα των Τριάντα.

»Η μελέτη της πρωτοχαλκής και μεσοχαλκής Ιαλυσού στο νησί της Ρόδου δίνει νέες διαστάσεις στην ερμηνεία και κατανόηση της μεγάλης πόλης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στα Τριάντα με τις μεγάλες ξεστές οικοδομές, τα πολύθυρα, τις υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας τοιχογραφίες, τους μεγάλους λιθόστρωτους δρόμους και τις αλληλεπιδράσεις με τα σπουδαιότερα κέντρα του Αιγαίου, της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου επιστημονικών διαλέξεων υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Είσοδος ελεύθερη.