Μία μοναδική διαδικτυακή πρωτοβουλία που εξυμνεί την ποικιλομορφία και τη ζωντάνια της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσίασαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Φάρος), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλατφόρμα πολιτισμού Google Arts & Culture. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ο πολιτισμός που μας ενώνει», που παρουσιάστηκε επίσημα στην Αθήνα με αφορμή τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση της νέας γενιάς στην πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τεχνολογίας.

«Είναι τιμή μας που το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει σήμερα εδώ στην Ελλάδα, στην Αθήνα», δήλωσε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Google Country Manager για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα, μιλώντας για το νέο πρόγραμμα «το οποίο έχει στόχο να αναδείξει τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί, αλλά και τι είναι αυτό που μας ενώνει», καθώς και για την πλατφόρμα πολιτισμού Google Arts & Culture, μέσα από την οποία «έχουμε προσπαθήσει να φέρουμε κοντά σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες του διαδικτύου την πολιτιστική μας κληρονομιά». Όπως επεσήμανε ο ίδιος, για το νέο πρόγραμμα έχουν ψηφιοποιηθεί εκθέματα από 11 ελληνικά μουσεία και ιδρύματα, δηλαδή από τα Μουσεία Ακρόπολης, Μπενάκη, Ισλαμικής Τέχνης και Κυκλαδικής Τέχνης, το Νομισματικό Μουσείο, την Ιερή Μονή Πάτμου, το Κέντρο Νεοκλασικής Γλυπτικής «Νίκος Σοφιαλάκης», την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το Street Mode Festival. Συγχρόνως, όπως ανέφερε ο κ. Ζαριφόπουλος, έχουν δημιουργηθεί εικονικές περιηγήσεις, με τον χρήστη, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, μέσω του διαδικτύου να μπορεί να ζήσει την εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο. «Αυτό θα τον κάνει να επισκεφτεί την Ελλάδα και να γνωρίσει από κοντά τα μέρη που είδε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«”Ο πολιτισμός που μας ενώνει” θίγει σε ορισμένα σημεία, έστω και μη ρητά, τα ερωτήματα για τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και δημιουργούς να εκφράσουν τι σημαίνει ευρωπαϊκή κληρονομιά γι’ αυτούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Η ίδια τόνισε ότι το ΥΠΠΟΑ «χαιρετίζει την προσπάθεια προσέγγισης της νέας γενιάς στον πολιτισμό μέσω των τεχνολογιών», πως το υπουργείο Πολιτισμού «εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση των τεχνολογιών και του πολιτιστικού αποθέματος, με οδηγό το δημόσιο συμφέρον για την τεκμηρίωση και την προβολή στον κόσμο της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ εξέφρασε την ευχή «να συναντηθούμε σε αυτήν την προσπάθεια συνδέοντας το παρελθόν με τη νεότητα και τις προσδοκίες για το μέλλον».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ως μια «εξαιρετική πρωτοβουλία», η οποία «βοηθά το παρελθόν να συναντηθεί με το μέλλον. Η Google κάνει ένα βήμα για να αποδείξει ότι ο πολιτισμός είναι πιο κοντά στον καθένα μας από ό,τι ενδεχομένως να νομίζουμε», τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μέσω της ψηφιοποίησης των συλλογών και των άλλων χωρών, η πολιτιστική κληρονομιά εμπνέει και τις μελλοντικές γενιές ως προς τη διατήρηση και τη φροντίδα συνολικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Το νέο ψηφιακό πρόγραμμα «Ο πολιτισμός που μας ενώνει» περιλαμβάνει διαδικτυακά εκθέματα που προέρχονται από περισσότερους από 800 πολιτιστικούς φορείς, 2.915 έργα τέχνης εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, καθώς και 1.000 εμβληματικές τοποθεσίες οι οποίες έχουν καταγραφεί στο Street view. Τα εκθέματα αυτά, που αποκαλύπτουν συναρπαστικές ιστορίες για τον πολιτισμό, δίνουν την ευκαιρία μιας περιήγησης στον κόσμο της τέχνης, αποκαλύπτοντας στην λεπτομέρειά τους, αλλά και στο εύρος τους, μοναδικά, συχνά άγνωστα, εκθέματα. Δυνατότητα περιήγησης στο νέο πρόγραμμα παρέχει το g.co/europeforculture. Η πλατφόρμα πολιτισμού Google Arts & Culture φέρνει κοντά στους χρήστες του διαδικτύου πάνω από 1.500 μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο. Ως εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο τόσο σε iOS όσο και σε Android.