Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ρόδος
Άποψη της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο.

Επιτυχημένες οι δοκιμαστικές ανασκαφές στην Αφάντου

Δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση επενδυτικού έργου στην περιοχή

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές τομές που διενέργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην Αφάντου της Ρόδου, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Το ακίνητο Αφάντου, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), έχει διαιρεθεί σε δύο επιμέρους περιοχές, το Βόρειο και Νότιο Αφάντου, στις οποίες, από 12 Απριλίου έως και 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές αρχαιολογικές έρευνες από την ΕΦΑ Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο ακίνητο «Νότιο Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 475 αρχαιολογικές τομές σε συνολικά 156 χωροθετημένους τομείς και αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα, πιθανότατα Ελληνιστικής περιόδου, καθώς και κατάλοιπα εγγειοβελτιωτικών έργων της εποχής της Ιταλοκρατίας.

Κατά τη δοκιμαστική διερεύνηση στο ακίνητο «Βόρειο Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 366 αρχαιολογικές τομές και εντοπίστηκαν αρχαία σε τρεις από τις έντεκα συνολικά θέσεις που ερευνήθηκαν. Οριοθετήθηκε αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται μετά τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλευρά του λόφου της Βίγλας, σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία, η δοκιμαστική έρευνα στο ακίνητο Αφάντου κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δήλωσε: «Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν, μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δελτίο Τύπου)