Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Έκθεση
Εβραίοι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ελευθερίας, με προορισμό τα στρατόπεδα Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Η ανθρωπιστική απάντηση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας στο Ολοκαύτωμα

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα παρουσιάζει στο κεντρικό αίθριο του μουσείου την περιοδική έκθεση φωτογραφίας «Πέρα από το καθήκον: η ανθρωπιστική απάντηση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας στο Ολοκαύτωμα».

Το υλικό της έκθεσης αφηγείται στο κοινό την ηρωική και πολλές φορές αντίθετη με την επίσημη πολιτική της χώρας προσπάθεια στελεχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Ισπανίας να σώσουν τις ζωές Σεφαραδιτών Εβραίων, που κινδύνευσαν θανάσιμα την περίοδο του Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι Ισπανοί διπλωμάτες βοηθήθηκαν, εκτός από την κατοχή από Εβραίους ισπανικών διαβατηρίων, και από την ύπαρξη από το 1924 ενός διατάγματος, το οποίο προέβλεπε τη χορήγηση της ισπανικής υπηκοότητας σε κατοίκους του εξωτερικού, οι οικογένειες των οποίων διέμεναν κάποτε στην Ισπανία και είχαν εγγραφεί στα ληξιαρχεία.

Ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί Εβραίοι μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη ναζιστική βαρβαρότητα βρίσκοντας καταφύγιο στο έδαφος της Ισπανίας. Ένας από εκείνους που με μεγάλο ρίσκο συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης ήταν ο Γενικός Πρόξενος Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες, σωτήρας Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αθήνας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 19 Οκτωβρίου 2018 (ώρες λειτουργίας: 8.00-20.00).