Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας η φωτογραφική έκθεση «Ελλάδα – Βουλγαρία: Γέφυρες πολιτισμού για την πρόοδο και την αειφορία». Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, όμορες χώρες στην καρδιά των Βαλκανίων, έχουν πολλά κοινά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, κοινές αξίες και προτεραιότητες, καθώς και μόνιμη επιδίωξη την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Η έκθεση παρουσιάζει, σε πέντε ενότητες, τις άγνωστες στο μη ειδικό κοινό συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα του πολιτισμού: κοινές ανασκαφικές έρευνες, διακρατικά προγράμματα συνεργασίας για τη συντήρηση, μελέτη και προβολή του κοινού πολιτιστικού αποθέματος, συνέδρια, μουσειακές εκθέσεις με αρχαιολογικό περιεχόμενο.

Τα περιεκτικά κείμενα σε τρεις γλώσσες, ελληνική, βουλγαρική και αγγλική, και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό βοηθούν τον επισκέπτη να συναγάγει ότι ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί ασφαλή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του βουγαρικού λαού καθώς και εγγύηση για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την αειφορία των κοινωνιών τους στη γειτονιά των Βαλκανίων.

Η έκθεση διοργανώθηκε με αφετηρία τη βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το α’ εξάμηνο του 2018, από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ και την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια σε συνεργασία με το μουσείο υποδοχής, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας.

Θα είναι ανοικτή για το κοινό σε καθημερινή βάση και θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου 2018.