Δύο εκθέσεις θα εγκαινιάσει το Επιγραφικό Μουσείο την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19.00, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για την αρχαιολογική έκθεση «Δημόσια έργα της αρχαιότητας» και την εικαστική έκθεση «Μνημείο», που πραγματεύονται, από τη δική της σκοπιά η καθεμία, τα μνημεία της αρχαίας πόλης.

Στην αρχαιολογική έκθεση αναδεικνύονται οκτώ σημαντικές επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου, οι οποίες αναφέρονται στην οικοδόμηση κτηρίων και την εκτέλεση δημοσίων έργων στην αρχαία Αθήνα, τη Δήλο και την Ερέτρια. Παράλληλα παρουσιάζεται το έργο της Γαλλίδας εικαστικού Natacha Mankowski. Η εικαστική έκθεσή της «Μνημείο» είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής δουλειάς της καλλιτέχνιδος, η οποία «φιλοξενήθηκε» την άνοιξη του 2018 στο επιγραφικό Μουσείο. Η προέλευση του υλικού των αρχαίων επιγραφών είναι εκείνο που κυρίως την απασχολεί. Μέσα από τη ζωγραφική της, ένα μεγάλο καμβά αποτελούμενο από δέκα πίνακες, ο επισκέπτης τοποθετείται στην καρδιά ενός λατομείου μαρμάρου. Το έργο από μόνο του προβάλλει ένα αρχιτεκτονικό τρισδιάστατο διόραμα – προσφέροντας στο κοινό μια νέα ανάγνωση των συλλογών των επιγραφών.

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2018.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού

Το πλήρες πρόγραμμα του εορτασμού των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Επιγραφικό Μουσείο έχει ως εξής:

—Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

19.00: Εγκαίνια της αρχαιολογικής έκθεσης «Δημόσια έργα της αρχαιότητας» και της εικαστικής έκθεσης «Mνημείο», της Natacha Mankowski.

20.00: Συναυλία ομάδας Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Βασιλάτου.

— Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

12.00-13.30: Ξενάγηση στην έκθεση επιγραφών «Δημόσια έργα της αρχαιότητας».

18.00-19.30: Βραδιά του ερευνητή: «Λίθινη Βιβλιοθήκη: μελέτη και έρευνα αρχαίων επιγραφών». Στη δράση συμμετέχει η εικαστικός Χριστίνα Παπαγεωργίου με το εργαστήρι χάραξης επιγραφών.

20.00: Προβολή της μικρού μήκους ταινίας του Φίλιππου Κουτσαφτή «TO-RA-KE».

— Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

12.00-13.30: Ξενάγηση στην έκθεση επιγραφών «Δημόσια έργα της αρχαιότητας».

19.30-21.30  προβολή  της ταινίας του Φίλιππου Κουτσαφτή «ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ».

Πληροφορίες: Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, Αθήνα. Τηλ.: 210 8217637, 210 8847577.