Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Εκδηλώσεις
Όλες οι φωτογραφίες
Δωρίδος – Ι, Κρόνος, 2018, 8 σελίδες βιβλίου, ψηφιακή εκτύπωση και παστέλ σε χαρτί, 30x21 εκ. Έργο του Μάρκου Καμπάνη από την έκθεση «Αστικό ίχνος». Εικαστική χαρτογράφηση ενός προαστίου (φωτ.: ΠΙΟΠ).

Το ΠΙΟΠ συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

28-30 Σεπτεμβρίου 2018

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) με θέμα «Πόλ(ε)ις», με πλούσιες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο, το Κεντρικό Κτήριο ΠΙΟΠ, τη Βιβλιοθήκη, αλλά και στο Δίκτυο Μουσείων του Ιδρύματος.

Ιστορικό Αρχείο

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:00) εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη, με τίτλο «Αστικό ίχνος». Εικαστική χαρτογράφηση ενός προαστίου. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσαν βιομηχανικά ερείπια στον Ταύρο Αττικής, κυρίως στον άξονα της οδού Πειραιώς, και σημείο αναφοράς το πρώην βιομηχανικό κτίριο του ΠΙΟΠ που βρίσκεται στην περιοχή. Δεκαεπτά μεγάλα έργα με κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων αποτελούν όχι αναπαραστάσεις κτιρίων αλλά αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής και συναισθηματικής αντιμετώπισης από τον ζωγράφο σε αστικά τοπία που διατηρούν ψήγματα της προηγούμενης ζωής τους. Η εικαστική προσέγγιση δίνει την ευκαιρία για αναστοχασμό του παρελθόντος και την αφορμή για μια νέα ζωή.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη. Στις 11 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη κατόπιν σχετικής κράτησης (ώρα 18:30).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος. Τηλ.: 210 3418051

Κεντρικό Κτήριο ΠΙΟΠ

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στο κεντρικό κτήριο του ΠΙΟΠ, στην Πλάκα, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πόλεις και Λογοτεχνία: Η Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα» (ώρες 12:00-13:30 και 17:00-18:30 για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για ενήλικο κοινό αντίστοιχα). Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση της Αντιγόνης Βλαβιανού, Επίκουρης Καθηγήτριας Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αποσπάσματα έργων του Μένη Κουμανταρέα, συγγραφέα που μεγάλο μέρος του έργου του αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας, αλλά και με έργα άλλων σημαντικών Νεοελλήνων λογοτεχνών, που αναφέρονται στις γειτονιές και τους κατοίκους της πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων για σχολικές ομάδες, επιθυμητή για μεμονωμένους επισκέπτες, στο τηλ. 210 3256927.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Αθήνα. Τηλ.: 210 3256922.

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, παρουσιάζει το έβδομο εργαστήρι με θέμα το βιβλίο, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Άκου το χαρτί… έχει ιστορίες να σου πει!» (ώρα 18:00). Το εργαστήρι, με έμπνευση από το φετινό θέμα των ΕΗΠΚ και με τίτλο «Μεταξο-τυπώνοντας την πόλη μας» απευθύνεται σε γονείς και παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω, και πραγματοποιείται από την Ομάδα Άνασσα στη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ.

Η μεταξοτυπία είναι γνωστή ως τεχνική εκτύπωσης, που χρησιμοποιείται ευρέως για να μεταφέρονται εικόνες πάνω σε ύφασμα, χαρτί, ξύλο, γυαλί και πολλά άλλα υλικά. Μέσα από προβολή και παιχνίδια, τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία της μεταξοτυπίας, θα μάθουν τις τεχνικές της και θα φτιάξουν τη δική τους μεταξοτυπία απο-τυπώνοντας όψεις της πόλης των ονείρων τους.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη στα τηλέφωνα 210 3739651-2 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-16:00).

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ, Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα. Τηλ.: Τ: 210 3739651-2.

Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ

Όλα τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό των ΕΗΠΚ με δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στο www.piop.gr

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλα τα Μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ. Το ίδιο διάστημα οι επισκέπτες όλων των Μουσείων του Δικτύου του ΠΙΟΠ θα έχουν έκπτωση 20% στα είδη των πωλητηρίων.