Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε πρόσφατα την προσφυγή του Συνδέσμου Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, στην οποία υποστηριζόταν ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως Μουσείου και όχι ως τεμένους παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία του Συνδέσμου.

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή γιατί έκρινε ότι ο προσφυγών ήταν αναρμόδιος, χωρίς να εξετάσει το περιεχόμενο της προσφυγής. Σημειώνεται πως ο νόμος για τις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προβλέπει πως για προσφυγή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, δηλαδή νομικών προσώπων, πρέπει η πράξη για την οποία γίνεται η προσφυγή να στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του φορέα.

Ο εν λόγω Σύνδεσμος για πρώτη φορά είχε προσφύγει το 2004 με αίτησή του στην κυβέρνηση, όπου ζητούσε την άρση της απόφασης με την οποία η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο και απέρριψε επίσης τότε την προσφυγή.

Ο Σύνδεσμος, μετά από περίπου μια δεκαετία, όταν με νέο νόμο επετράπησαν στην Τουρκία οι προσωπικές προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2015 προσέφυγε σε αυτό, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του σωματείου.