Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Διάλεξη
Όλες οι φωτογραφίες
Μεσαιωνικοί χάρτες της Λευκωσίας.

Έναν πτωχόν νησσίν και ορφανόν ρηγάτον…

Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

«Έναν πτωχόν νησσίν και ορφανόν ρηγάτον…» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η δρ Άγγελ Νικολάου-Κονναρή την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, και ώρα 19:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Η διάλεξη αποτελεί μέρος του πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων του Μουσείου που διοργανώνεται με αφορμή την πολυσυζητημένη περιοδική έκθεση «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος».

Μέσα από τη διάλεξη η δρ Κονναρή θα επιχειρήσει μια ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την τριών αιώνων ζωή του Μεσαιωνικού Ρηγάτου της Κύπρου σε συνάρτηση με τη θέση που καταλάμβανε το νησί στη σφαίρα επιρροής και συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και της Ανατολής. Παράλληλα, θα διερευνήσει την κοινωνική και οικονομική ιστορία της περιόδου μέσα από τη μελέτη των εισαγόμενων φεουδαλικών θεσμών και της σχέσης τους με το προϋπάρχον βυζαντινό σύστημα. Θα εξεταστούν επίσης οι εκκλησιαστικές σχέσεις και η διαμόρφωση του νέου πολιτισμικού και γλωσσικού τοπίου.

Στόχος της διάλεξης είναι η κατανόηση της συνύπαρξης των επήλυδων Λατίνων με τους γηγενείς Έλληνες και τις άλλες μειονότητες, τόσο στον κοινωνικό όσο και στον θρησκευτικό και πολιτισμικό τομέα, και η εξαγωγή συμπερασμάτων για καίρια ζητήματα, όπως ο βαθμός πολιτισμικής αλληλεπίδρασης και αφομοίωσης και η αναδιατύπωση ή η δημιουργία νέων προσωπικών, τοπικών και συλλογικών ταυτοτήτων.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια

Η δρ Άγγελ Νικολάου-Κονναρή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία του λατινοκρατούμενου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία της Κύπρου κάτω από τη διακυβέρνηση των Λουζινιανών και των Βενετών, με έμφαση στις διάφορες πτυχές πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών μεταξύ Ελλήνων και Λατίνων και σε συναφή φαινόμενα στους τομείς των κοινωνικών θεσμών, της γλώσσας, της θρησκείας και της διαμόρφωσης της ταυτότητας και της ετερότητας. Μελετά, ακόμη, την κυπριακή ιστοριογραφική παραγωγή (τέλος 12ου-17ος αι.), προσωπογραφικά θέματα και ζητήματα φύλου στην κυπριακή κοινωνία κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Κρατήσεις

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για την έγκαιρη συμμετοχή στη διάλεξη. Επικοινωνία: Τηλ.: +357 22661475 / email: [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου: www.leventismuseum.org.cy