Απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες σε αρχαιολόγους, το άνοιγμα του βάρους 30 τόνων ευρήματος αποκάλυψε μόνο τρεις σκελετούς στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της. Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων.

Το άνοιγμα της σαρκοφάγου, που βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας, έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι.

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο»

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο». Τη δήλωση αυτή έκανε στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της σαρκοφάγου.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης. Ένας από τους παρευρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών φέρει τραύμα από βέλος.

Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι η χρονολόγηση της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ.-642 μ.Χ.).

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.