Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ελληνική Αστυνομία
Όλες οι φωτογραφίες
Τμήμα μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία).

Μύτικας Πρέβεζας: Σύλληψη για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας

Ένας 34χρονος, ο οποίος απέκρυπτε στο αγρόκτημα και στο σπίτι του αρχαιότητες ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, συνελήφθη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 14 Ιουλίου στον Μύτικα Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση-αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε αγροτεμάχιο του 34χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κρυμμένα κάτω από καλαμωτές και καλάμια:

– Τμήμα από τη στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκ., σωζόμενου ύψους 66 εκ. και πάχους 20 εκ.), η οποία χρονολογείται κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.

– Τμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκ. και διαμέτρου 26 εκ.), το οποίο χρονολογείται μεταξύ 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ.

– Τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, από τα οποία το μεγαλύτερο (διαστάσεων 20×25 εκ.) αποτελεί τμήμα της μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη Ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.

Επιπρόσθετα, στην οικία του 34χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος, το οποίο μπορεί να χρονολογηθεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και Προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Γεώργιο Ρήγινο, πρόκειται περί αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Ρήγινος κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης: «Το πιο σημαντικό κομμάτι και τα μικρότερα που ανήκουν σε αυτό προέρχονται από μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων. Είναι εξαιρετική η ποιότητα αυτού του αρχαίου αντικειμένου, χρονολογείται στον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ. και ίσως είναι έργο από νεοοαττικό εργαστήριο, που είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την περίοδο (φτιάχνονταν δηλαδή στην Αθήνα και εξάγονταν σε όλη την επικράτεια, σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο).

»Θα γίνει μια εκτιμητική επιτροπή από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν και υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η οποία θα εκτιμήσει το επόμενο διάστημα την εμπορική και χρηματική αξία των αντικειμένων και μετά θα ακολουθηθεί ο δρόμος της δικαιοσύνης.

»Τα αντικείμενα θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν οι επισκέπτες. Η αρχαιολογική αξία των αντικειμένων για μας είναι ανεκτίμητη, διότι καθένα από αυτά τα αντικείμενα έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία. Αν θα τα βρίσκαμε ανέγγιχτα στη θέση τους, θα μπορούσαν να μας δώσουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, ένα μέρος από αυτές σίγουρα με τον τρόπο που γίνεται η λαθρανασκαφή έχει χαθεί για πάντα. Έχουμε το ίδιο το αντικείμενο αλλά έχουμε χάσει τα συνευρήματα, την ιστορία και ό,τι άλλο θα μπορούσε να μας δώσει και να μας πει».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Ελληνική Αστυνομία (Δελτίο Τύπου).