Οι αστυνομικές αρχές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατάσχεσαν περίπου 25.000 ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια ταυτόχρονη επιχείρηση, τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου, μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ενάντια σε αρχαιοκάπηλους στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Europol.

Περίπου 250 Ιταλοί, Ισπανοί, Βρετανοί και Γερμανοί αστυνομικοί έκαναν ταυτόχρονα εφόδους σε 40 κατοικίες, μετά από έρευνα τεσσάρων ετών από την ιταλική αστυνομία, τόνισε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.

Στη Ιταλία, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Σικελία, την Καλαβρία, το Πεδεμόντιο και την Απουλία, ως μέρος μιας επιχείρησης που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ διεξαχθεί ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών στη χώρα.

Στην περιοχή της Καλτανισέτα στη Σικελία, «η οποία είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελληνικής και της Ρωμαϊκής περιόδου, μέλη τοπικών εγκληματικών οργανώσεων παράνομα ανέσκαπταν αρχαιολογικά αντικείμενα», συμπλήρωσε η Europol. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα μεταφέρονταν λαθραία εκτός Ιταλίας «με ψεύτικα πιστοποιητικά προέλευσης και πωλούνταν μέσω γερμανικών οίκων δηµοπρασίας», πρόσθεσε η Υπηρεσία. Άλλα άτομα στη Βαρκελώνη και το Λονδίνο βοηθούσαν τους αρχαιοκάπηλους να οργανώσουν την «αλυσίδα εφοδιασμού» και παρείχαν τεχνολογική υποστήριξη.

Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης 1.500 εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών μετάλλων.

«Η διεθνής συνεργασία είναι κρίσιμη για την επιτυχία τέτοιων ερευνών για την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, όταν τα αντικείμενα μεταφέρονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και περνούν από διάφορα στάδια «πριν τοποθετηθούν στη νόμιμη αγορά», κατέληξε η Europol.