Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτισμός
Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.

«Αισχύλεια 2018» και στο βάθος η « Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021»

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 26 Αυγούστου

Τα νέα από το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας είναι καλά καθώς η πόλη κάνει τα βήματα της μετάβασής της σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Ενισχυμένος σε πολιτιστικούς χώρους ο Δήμος Ελευσίνας, μετά τις πρόσφατες παραχωρήσεις διατηρητέων βιομηχανικών κτιρίων από την Εθνική Τράπεζα και το υπουργείο Εργασίας, σηκώνει την αυλαία των «Αισχυλείων» στις 26 Αυγούστου, με 75 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου και με «δυνατό χαρτί» τα εικαστικά του, τα οποία από φέτος εντάσονται στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου – παραχωρήθηκε για τέσσερα χρόνια από την Εθνική Τράπεζα στον Δήμο Ελευσίνας- η Μαρία Παπαδημητρίου παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «Τιτανομαχία, πέτρες και κόκαλα», γύρω από την οποία ξετυλίγεται η συνύπαρξη αρχαιολογικής παράδοσης και βιομηχανίας, τόσο χαρακτηριστική στον ιδιαίτερο αυτό τόπο.

Στο πρόγραμμα των Αισχυλείων 2018 συμμετέχουν τραγουδιστές και συνθέτες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιώργο Μεράντζα και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Χρήστος Θηβαίος με τη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.ά.

Επίσης, παραστάσεις όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, ο Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου κ.ά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται ο 4ος Ημιμαραθώνιος «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού» που εμπνέεται από τα βήματα των μυστών της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων, καθώς αυτοί διέσχιζαν την «Ιερά Οδό», με σκοπό την αφύπνιση της συνείδησής τους μέσα από τις τελετές.

Αναφερόμενος στις «ευχάριστες ειδήσεις» για την πόλη ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, στην παρουσίαση των Αισχυλείων, τόνισε την παραχώρηση των δύο βιομηχανικών διατηρητέων κτιρίων του πρώην εργοστασίου χρωμάτων «ΙΡΙΣ» από το υπουργείο Εργασίας στον Δήμο Ελευσίνας για 99 χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία διεθνούς μουσείου, αφιερωμένου στον τραγικό ποιητή Αισχύλο, και θεάτρου 200 θέσεων. Και πως τα γραφεία της «Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021» θα στεγάζονται για τέσσερα χρόνια στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας, το οποίο παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα θα μεγαλώνει κάθε χρόνο ως το 2021, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Κέλλυ Διαπούλη. Η καλλιτεχνική ομάδα συγκροτήθηκε τον Μάρτιο, ο θεσμός «πολιτιστική αποκέντρωση» με δομημένα γεγονότα σε γειτονιές της πόλης ξεκίνησε με το Φεστιβάλ «Συνοικισμός» που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες την πρώτη δράση του με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί. Στο μεταξύ, στις 5 Ιουλίου αναμένεται στην Ελευσίνα η ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια βρίσκεται στη διεύθυνση www.aisxylia.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Νατ. Δ.).