Είναι το μακροβιότερο φεστιβάλ πολιτισμού, που διοργανώνεται από δήμο της Αττικής. Τα «Αισχύλεια» καθιερώθηκαν το 1975, αλλά πήραν νέα πνοή από το 2003 και μετά, αναδεικνύοντας και διασώζοντας τα πολλά βιομηχανικά μνημεία της περιοχής. Έτσι, ο χώρος του Παλιού Ελαιουργείου έγινε η πιο must έξοδος τα βράδια του Σεπτέμβρη και πολλοί Αθηναίοι είδαν παραστάσεις, αρχαίο δράμα και σύγχρονο θέατρο, είδαν σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες που έχουν ήδη φτιάξει μια παράδοση εικαστικών γεγονότων, άκουσαν πολλή μουσική. Είναι ένας προορισμός που έχει και πριν και μετά: πριν από τις παραστάσεις μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, από τους σημαντικότερους, και μετά.

Παρόντες χθες το μεσημέρι, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γαβριήλ Καμπάνης, ο υπεύθυνος του δήμου για τις εικαστικές εκδηλώσεις Γιώργος Σκιάνης και ο Στέφανος Τσιβόπουλος, ο εικαστικός καλλιτέχνης που θα παρουσιάσει έργο του φέτος στα Αισχύλεια.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που λειτουργεί χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή όχι τυχαία. «Υπάρχει συλλογικός καλλιτεχνικός διευθυντής με ανθρώπους από την πόλη, με καλλιτέχνες από την πόλη». Οι υπεύθυνοι των Αισχυλείων εκτός από την αναβάθμιση των χώρων που παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις, φρόντισαν και για την πολιτική τιμών (με κάρτα διαρκείας ή με χαμηλά πακέτα εισιτηρίων). Όσο για το Παλιό Ελαιουργείο, που το παραχωρούσε κάθε χρόνο η Εθνική Τράπεζα, ο δήμαρχος Ελευσίνας είπε ότι ήδη το 50% του χώρου έχει ενταχθεί στον δήμο, που βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα για ανταλλαγή γης. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ιδέες για την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τις 9 Ιουλίου και ο πρώτος του κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου. Σ’ αυτή την πρώτη φάση, με εκδηλώσεις που έχουν συμβολικό αντίτιμο 5 ευρώ ή ελεύθερη είσοδο, δίνεται χώρος και βήμα σε νέους δημιουργούς κυρίως του θεάτρου. Ο δεύτερος κύκλος στα φετινά Αισχύλεια ξεκινά στις 26 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Με κυρίαρχο πάλι το θέατρο —25 συνολικά θεατρικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στην Ελευσίνα— χωρίς να απουσιάζει όμως ούτε η μουσική ούτε ο κινηματογράφος.

Εικαστικό μέρος

Στο εικαστικό μέρος, σειρά έχει φέτος ο καλλιτέχνης Στέφανος Τσιβόπουλος, που ζει και δημιουργεί μεταξύ Αθήνας και Ολλανδίας με μια έκθεση (από 1/9-14/10) που έχει τον εύγλωττο τίτλο «The Future Starts Here». «Αποτελεί μια αντίδραση στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση, ορισμένη και παραγμένη με το αίσθημα του κατεπείγοντος», είπε ο Στέφανος Τσιβόπουλος. Το ίδιο διάστημα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Λ. Κανελλόπουλος» θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Βήματα πορείας», με έργα καλλιτεχνών που έχουν δείξει τη δουλειά τους σε προηγούμενα Αισχύλεια.