Η οχύρωση της πόλης που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Αναστάσιος (491-518) στην πεδιάδα της Ροδόπης, βόρεια του μυχού της λίμνης Βιστωνίδας, είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο Βαγγέλης Μαλκάκης (MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΕΜΠ) στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Η διάλεξη, με τίτλο «Η Αναστασιούπολις της Θράκης και ζητήματα βυζαντινών οχυρώσεων» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).

Όπως αναφέρει σχετικά ο Βαγγέλης Μαλκάκης: «Κατά τη Μέση και Ύστερη Βυζαντινή περίοδο η πόλη είναι γνωστή με το όνομα Περιθεώριον. Υπήρξε μια από τις πιο σπουδαίες βυζαντινές πόλεις της αιγαιακής Θράκης λόγω της στρατηγικής της θέσης, ελέγχοντας το στενό πέρασμα μεταξύ της οροσειράς της Ροδόπης και της Βιστωνίδας, μέσω του διατειχίσματος-υδραγωγείου που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό (527-565). Λόγω των αλλεπάλληλων πολιορκιών, η οχύρωση καταστράφηκε και επανοικοδομήθηκε αρκετές φορές, προσπαθώντας πάντα να βελτιώσει το αμυντικό της σύστημα».

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της οχύρωσης. Μέσω της διερεύνησης της τυπολογίας των οχυρωματικών πύργων και του τείχους της πόλης, επιχειρείται ο προσδιορισμός των οικοδομικών φάσεων και της χρονολόγησής τους.