Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Περιοδική έκθεση
Από την αφίσα της έκθεσης.

Στη Χαλκιδική «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati»

8 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου 2018

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πιστό στο πνεύμα εξωστρέφειας που το διέπει, βγαίνει για μία ακόμη φορά εκτός των τειχών. Αυτή τη φορά συνεργάζεται με τον Δήμο Σιθωνίας στη διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ», που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης, στη Χαλκιδική, από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα, η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Σιθωνίας, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 90+ χρόνων λειτουργίας (1927-2017) της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη σπάνια συλλογή από 22 έγχρωμες λιθογραφίες του Gaspare Fossati που απεικονίζουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τον περιβάλλοντα χώρο του. Τα εξαιρετικά αυτά έργα τέχνης φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (1847-1849) σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τους Ιταλοελβετούς αρχιτέκτονες Gaspare και Giuseppe Fossati. Η έκθεση πλαισιώνεται από κατόψεις του ναού της Αγίας Σοφίας και σχετικό χρονολόγιο της ιστορίας του στο πέρασμα των αιώνων.

Τα έργα προέρχονται από την περίφημη Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη, δωρεά του ομογενή από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, το 1963. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε οθόνη επιλεγμένο σύγχρονο φωτογραφικό υλικό της Αγίας Σοφίας από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, Θεόδωρου Κορρέ.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώστε να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν και σχολεία της περιοχής. Παράλληλα, η έκθεση στοχεύει αφενός στην προβολή του υλικού της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης και αφετέρου στην ανάδειξη του πάντοτε επίκαιρου ζητήματος της προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, τις αρχές της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών.

Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (μουσειολογικό σκεπτικό, κείμενα, γραφιστικός σχεδιασμός), με υλικό και οικονομική υποστήριξη της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ και την υλικοτεχνική υποστήριξη της Αγιορειτικής Εστίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, στις 9.30 το βράδυ.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-13.00 και 20.00-23.00.