Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων  
Όλες οι φωτογραφίες
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γεώργιος Βάρβογλης δείχνει μακέτα του campus στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, 1960.

Η φοιτητούπολη: η Θεσσαλονίκη και το πανεπιστήμιό της

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Το 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων καθιέρωσε την 9η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και το ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο των αρχειακών φορέων καθώς και τον πλούτο των συλλογών τους και να καλλιεργήσει την αρχειακή συνείδηση.

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων ανοίγει τα αρχεία του και γιορτάζει. Καλεί το κοινό σε μια Ανοιχτή Ημέρα Αρχείων, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν συζητήσεις για τη σημασία των αρχείων, το παρόν και το μέλλον τους, την αξία τους.

Για τον φετινό εορτασμό θα αναζητηθούν ίχνη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστούν τεκμήρια και ιστορίες από τα αρχεία του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό και θεματικό φάσμα, και θα πραγματοποιηθεί ομιλία για τα κτίρια του ΑΠΘ, την ανέγερση του campus και τους ανθρώπους πίσω από αυτό το έργο.

Το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά Αρχεία της πόλης. Στο διάστημα λειτουργίας του συγκέντρωσε πλούσιο αρχειακό και έντυπο υλικό που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ίσως χανόταν για πάντα. Αρχεία λογοτεχνικού, ιστορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο τον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο. Ταυτόχρονα διαθέτει μία πλούσια ερευνητική βιβλιοθήκη, ποικίλο οπτικό και εικονογραφικό υλικό και πλήθος ψηφιοποιημένων συλλογών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στον χώρο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη). Ομιλίες με προβολή υλικού θα γίνουν στις 12:00 και στις 17:00.

Θα μιλήσουν ο Χάρης Βάρβογλης (ομότιμος καθηγητής Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ) με θέμα «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα κτήρια και οι άνθρωποι» και ο Γιώργος Κουμαρίδης (ιστορικός-αρχειονόμος) με θέμα «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις συλλογές του ΕΛΙΑ».

Πληροφορίες: τηλ. 2310 295176, 2310 295148, e-mail: [email protected]

Είσοδος ελεύθερη.