Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Τέχνη
Στα 800 «εκθέματα» περιλαμβάνονται φωτογραφίες έργων της Φρίντα Κάλο.

«Πρόσωπα της Φρίντα»

Η μεγαλύτερη online έκθεση για τη Φρίντα Κάλο

Το δράμα της προσωπικής ζωής της Φρίντα Κάλο γοητεύει. Όσοι εκτιμούν την τέχνη της, όσοι συγκινούνται από την προσωπική της ιστορία, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Εδώ και λίγες μέρες είναι προσβάσιμη –δωρεάν– η μεγαλύτερη συλλογή που υπήρξε ποτέ έργων, αντικειμένων, φωτογραφιών, συνδεδεμένων με τη Μεξικανή σουρεαλίστρια ζωγράφο. Μια διαδικτυακή έκθεση.

Τα «Πρόσωπα της Φρίντα» (Faces of Frida) είναι συνεργασία της Google με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών στη Φρίντα Κάλο και 33 μουσείων σε επτά χώρες. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της εφαρμογής –διαθέσιμης και για iOS και για Android– και του ιστότοπου Google Arts & Culture.

Στα 800 «εκθέματα» περιλαμβάνονται φωτογραφίες έργων της Φρίντα Κάλο. Μεταξύ αυτών και 20 υψηλότατης ευκρίνειας φωτογραφίες έργων της –από την Art Camera του Google Arts & Culture– που έως σήμερα δεν είχαν ψηφιοποιηθεί. Επιπλέον, προσωπικές φωτογραφίες, αποσπάσματα ημερολογίων, επιστολές, ενδύματα. Σχέδιά της από ιδιωτικές συλλογές, πρώιμες εκδοχές έργων της τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει στο πίσω μέρος πινάκων της (άρα δεν τις έχει δει κανείς που δεν είχε τη δυνατότητα να αγγίξει τους ολοκληρωμένους πίνακές της). Ακόμη και μία φωτογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα, μεγάλου έρωτα και συζύγου της, πάνω στην οποία είναι αποτεθειμένα τα χείλη με κόκκινο κραγιόν της Φρίντα.

Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν «τα μέρη που επέδρασαν στην καριέρα της», μέσα από πέντε Google Street view tours (ακόμη και την περίφημη «Γαλάζια Οικία» στην Πόλη του Μεξικού, όπου γεννήθηκε και πέθανε).

Οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν για τη συνεχιζόμενη επίδραση της Φρίντα στη μουσική, τη μόδα, το χορό. Αλλά και να διαβάσουν δοκίμια και αφιερώσεις, κυρίως από γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ καλλιτέχνες.

«Παρόλο που οι αυτοπροσωπογραφίες είναι το σημείο συνάντησης στο οποίο οι περισσότεροι κάνουν τη «γνωριμία» της Φρίντα, η γυναίκα την οποία παραστούν λατρεύεται για πολλά περισσότερα πράγματα από την τέχνη της», δήλωσε στο Hyperallergic η επικεφαλής στην Google Arts & Culture, Λουιζέλα Μάτσα. «Η πολυπλοκότητα της σκέψης της όσον αφορά το φεμινισμό και την πολιτική, η σχέση της με το σώμα της, η κληρονομιά και η χώρα της, παραμένουν φρέσκες και εξακολουθούν να εμπνέουν κόσμο με διαφορετικό υπόβαθρο» τόνισε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).