Για «απαράδεκτη, δεύτερη στη σειρά, καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού» στο έργο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το έργο τελικά εντάχθηκε τον Ιανουάριο. Σήμερα πλησιάζουμε για Ιούνιο και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει το παραμικρό σε σχέση με το έργο για τον τύμβο Καστά», είπε και πρόσθεσε: «Καλώ το Υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και να μην οδηγήσει τη διοίκηση της Περιφέρειας σε άλλα μέτρα».

Αφορμή για την σχετική τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα, όπως είπε ο ίδιος, ήταν η απάντησή του σε επερώτηση της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» για την εικόνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς. Παρουσιάζοντας την επερώτηση, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ανέφερε ότι η εικόνα του μουσείου δεν είναι καλή, έκανε λόγο για πλήρη απαξίωσή του και σαν υποδομή και σαν αρχαιολογικά ευρήματα, και ζήτησε να πληροφορηθεί τις ενέργειες της Περιφέρειας στον τομέα αυτό.

Απαντώντας στη συγκεκριμένη επερώτηση, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Εμείς το θέλουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς, που πράγματι μπορεί να αποτελέσει ένα μουσείο πολύ σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας», και έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια θα αναφέρει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επερώτηση για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης κατέθεσε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη. Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Ιγνατιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάσταση που επικρατεί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής και ρώτησε ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για τον καθαρισμό των ρεμάτων Κρυονερίου και Ξηροποτάμου και συνολικά των ρεμάτων που καλύπτουν στο ρέμα του Δενδροποτάμου.

Απαντώντας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επανέλαβε ότι «το Υπουργείο Υποδομών έχει προγραμματίσει, μετά από πολλές πιέσεις, την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης. Επίσης, προγραμμάτισε την επικαιροποίηση του master plan των αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να είναι σαφές το πρόγραμμα μεγάλων, μεσαίων και μικρών αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια να γίνουν οργανωμένα από τους τρεις φορείς, το υπουργείο, την περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους δήμους για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν τα ανωτέρω, η Περιφέρεια είναι πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και εργασιών συντήρησης σε υδατορέματα της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στους μαθητές Μαρία Χατζή, Γιώργο Ασπρούγαλη, Δημήτρη Μούτσο, Ελένη Πριμεράκη και Σάββα Θώμογλου οι οποίοι, ως μέλη συλλόγων της Θεσσαλονίκης, διακρίθηκαν πριν από λίγες μέρες στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα που έγινε στο Μαρόκο. Στην εν λόγω διοργάνωση η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση σε μετάλλια στη γενική κατάταξη.