Εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η επισκευή της οροφής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, καθώς μετά από αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς στα τέλη του 2017, έχουν πλέον εγκριθεί οι σχετικές χρηματοδοτήσεις και το έργο πολύ σύντομα θα βρίσκεται στη φάση της συμβασιοποίησής του, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, με αφορμή επερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα».

Στο κείμενο της επερώτησης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «το κτίριο και οι υποδομές του Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, παρά τα σημαντικά εκθέματα του μουσείου και παρά το γεγονός ότι οι αρχαιολογικοί χώροι που περικλείουν την πόλη του Κιλκίς έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς επιστήμονες ως χώροι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας».

Η κα Στρατούλη διευκρινίζει πάντως ότι το πρόβλημα στην οροφή δεν είναι το μόνο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, καθώς χρειάζεται άμεσα γενικότερη αναβάθμιση του κτιρίου και των εκθέσεών του. Για τα θέματα αυτά η Εφορεία Αρχαιοτήτων εργάζεται πυρετωδώς και εκπονεί στατική, ηλεκτρομηχανολογική και αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, για τον εκσυγχρονισμό των εκθέσεων του μουσείου, σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Στόχος μας είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο να έχουμε ολοκληρώσει τις αναγκαίες κτιριολογικές μελέτες, καθώς και τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, αλλά -αν είναι δυνατόν- να έχουμε λάβει από τα αρμόδια συμβούλια του υπουργείου τις εγκρίσεις των μελετών που προαναφέρθηκαν για την αναβάθμιση του μουσείου. Στη συνέχεια θα ζητήσουμε χρηματοδότηση για την υλοποίηση των μελετών. Συγκεκριμένα θα υποβάλλουμε αίτηση για ένταξη έργου σε σχετική και ανοιχτή μέχρι τις 30.12.2018 πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη έκθεση του μουσείου Κιλκίς η κα Στρατούλη αναφέρει ότι πρόκειται «για μια έκθεση παλαιάς κοπής» και υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν σύγχρονες αντιλήψεις στην οργάνωση των θεματικών ενοτήτων του μουσείου και των μέσων παρουσίασής τους (χρήση ψηφιακής τεχνολογίας), με έμφαση στα ιδιαίτερα γεωφυσικά-γεωμορφολογικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως και στην αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή της. Άλλωστε αυτοί οι παράγοντες, όπως υπογραμμίζει, επηρέασαν σημαντικά τη συμβολή του Κιλκίς στο ιστορικό γίγνεσθαι της Κεντρικής Μακεδονίας, από την απώτατη προϊστορία μέχρι τις μέρες μας.