Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Επικαιρότητα
Όλες οι φωτογραφίες
Αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (φωτ.: Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης).

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Κατασχέθηκαν 38 αρχαία νομίσματα και φορητές εικόνες

Ένας άνδρας 81 ετών και μια γυναίκα 48 ετών, συνελήφθησαν σε οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 αρχαία νομίσματα και φορητές εικόνες που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ειδικότερα 13 νομίσματα που χρονολογούνται από τους κλασικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους και 11 νομίσματα που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς και υστερορωμαϊκούς χρόνους βρέθηκαν σε κατάστημα που λειτουργούσε ο 81χρονος στο κέντρο της πόλης, καθώς και στην κατοχή της 48χρονης. Βρέθηκαν επίσης 4 δακτυλιόλιθοι και 1 νόμισμα που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας «χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 φορητές εικόνες που χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα, 14 αρχαία νομίσματα και ένα πήλινο ειδώλιο.

Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι σε βάρος του συλληφθέντα, εκκρεμεί απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που επικύρωσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών για το αδίκημα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ελληνική Αστυνομία (Δελτίο Τύπου).