Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Αρχαιολογικός χώρος
Άποψη του εσωτερικού του σπηλαίου Πετραλώνων (φωτ.: Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας).

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργεί το σπήλαιο Πετραλώνων

Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00

Από τις 2 Μαΐου 2018 το σπήλαιο και το μουσείο Πετραλώνων λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας/Γραφείο Βορείου Ελλάδος.

Το σπήλαιο Πετραλώνων αποτελεί την πρωιμότερη αρχαιολογική θέση της χώρας και μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Η έρευνα του σπηλαίου έφερε στο φως παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά κατάλοιπα της Παλαιολιθικής Εποχής, τα οποία χρονολογούνται από το Μέσο Πλειστόκαινο, πριν από 600.000–300.000 χρόνια.

Το σπήλαιο είναι λαβυρινθώδες, με μεγάλες αίθουσες, κατάκοσμες από σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Η έκτασή του φτάνει τα 10.000 τ.μ. και το συνολικό μήκος των διαδρόμων του υπολογίζεται σε 1.800 μ., από τα οποία ο διάδρομος περιήγησης καταλαμβάνει μήκος 250 μέτρων.

Το κρανίο των Πετραλώνων, το αρχαιότερο ανθρώπινο κατάλοιπο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο, ανήκει σε πρώιμο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον homo erectus και τον αρχαϊκό homo sapiens (ανατομικά σύγχρονο άνθρωπο) και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και της παρουσίας του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.