Τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το κάλλος και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης, καταγράφει η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Κάστρο Ιωαννίνων.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, κατά το χαιρετισμό της στην τελετή των εγκαινίων, ανέφερε πως τα 40 εκθέματα της έκθεσης –από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή– είναι μοναδικά. Ιδιαίτερη θέση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας έχουν τα χρυσά κοσμήματα, κομψοτεχνήματα της αρχαιότητας από τις συλλογές του ΕΑΜ, τα οποία «συνδιαλέγονται» με ασημένια κοσμήματα και εξαρτήματα ενδυμάτων των νεότερων χρόνων, που προέρχονται από τη συλλογή του ΠΙΟΠ, είτε παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η κα Στάικου επισήμανε πως για τα Ιωάννινα το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Ιδρύματος έχει το ρόλο ενός καταλύτη δράσεων, ανάμεσα σε όλους όσοι έχουν κοινό παρανομαστή την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η περιοδεύουσα έκθεση ξεκίνησε την πορεία της από τη Σπάρτη με 6.500 επισκέπτες, γεγονός που καταδεικνύει ότι μπορεί να λειτουργήσει και στην ελληνική περιφέρεια και όχι μόνο στην Αθήνα, ως δορυφόρος, ώστε το κοινό να απολαύσει έργα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου.