Στην Αθήνα και τον Πειραιά έρχεται την επόμενη εβδομάδα (23-25 Απριλίου) η 4η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης (ΒRAU4).

Με κεντρικό άξονα της Μπιενάλε ένα συνέδριο για την «Κρυμμένη πολιτιστική κληρονομιά» («Hidden Cultural Heritage – HCH»), η πολυδιάστατη διεθνής επιστημονική δράση που αφορά το χώρο της αρχιτεκτονικής και διοργανώνεται από την CICOP Ιταλίας έχει για πρώτη φορά και έντονα αρχαιολογική χροιά.

Η οργανωτική επιτροπή του BRAU4 επέλεξε το παραπάνω θέμα υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση στην έρευνα του εκπληκτικού χερσαίου και υποθαλάσσιου τοπίου, όπως εξελίχθηκε μέσα από χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης δράσης στη Μεσόγειο (αποικισμός, μετανάστευση, εμπόριο, διαπολιτισμικές επαφές).

Το Συνέδριο, που εξελίσσεται διαδοχικά τις τελευταίες 15 ημέρες του Απριλίου στη Λευκωσία της Κύπρου, την Κατάνια της Ιταλίας, την Τύνιδα της Τυνησίας, την Αθήνα και τον Πειραιά, το Ρέθυμνο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στοχεύει να επιστήσει την προσοχή στις στρατηγικές προστασίας και διαχείρισης τόσο της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου όσο και των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του παρελθόντος των μεσογειακών χωρών τα οποία σώζονται τόσο κάτω από τη γη όσο και στο εσωτερικό σύγχρονων κτιρίων.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά που «κρύβεται» μέσα σε μεταγενέστερα κτίρια περιλαμβάνει τόσο ερείπια αρχαίων κτιρίων όσο και ακατάλληλες αλλαγές που έγιναν σε μέρη ενός κτιρίου αλλοιώνοντας τον τεχνοτροπικό του χαρακτήρα. Έτσι, οι σύνεδροι αποσκοπούν στην εκπόνηση πολιτικών και στρατηγικών για τη διατήρηση της απτής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης επιστήμης και της τοπικής γνώσης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου σε ό,τι αφορά την Αθήνα και τον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στον Πειραιά, και η έναρξή τους σηματοδοτείται από μια πρωτότυπη καλλιτεχνική μουσική εκδήλωση. Παράλληλα, το συνέδριο πλαισιώνουν επιμέρους εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών, το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.

Για το πρόγραμμα δείτε εδώ.