Τη μνήμη της μεγάλης λαογράφου και συγγραφέως, Αγγελικής Χατζημιχάλη, τιμά το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής.

Η Αγγελική Χατζημιχάλη ήταν η πρώτη που αφιερώθηκε στη μελέτη και την ανάδειξη της λαϊκής τέχνης. Γυρνώντας τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας συγκέντρωσε πλούσιο υλικό για την ελληνική παράδοση, το οποίο ανέδειξε μέσα από το συγγραφικό της έργο, αλλά και μέσω εκθέσεων, εργαστηρίων και σχολών. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση, στη διατήρηση και στην αξιοποίηση της ελληνικής λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Σταυρούλα Πισιμίση, η Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ο Ευάγγελος Καραμανές και η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για την Αγγελική Χατζημιχάλη και θα αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους η λαογράφος προσέγγισε και θεμελίωσε την έρευνα της λαϊκής τέχνης, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αφενός αναδύθηκε η επιστήμη της λαογραφίας και αφετέρου έδρασε η ίδια. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη συμβολή της στην αναβίωση των Δελφικών Εορτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου, ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22-24 – είσοδος από την οδό Σουρή). Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πλάτων Αλέξης Χατζημιχάλης, εικαστικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Αγγελική Χατζημιχάλη, και ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό (με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας).

Ομιλητές

—Σταυρούλα Πισιμίση (λαογράφος, υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»): «Η ζωή και το έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη».

—Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου (τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης): «Διά χειρός Αγγελικής Χατζημιχάλη: η βαρύνουσα σημασία της πρώτης απογραφής (1927-1934)».

—Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τ. διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών): «Η λαϊκή τέχνη στο θρανίο».

—Ευάγγελος Καραμανές (διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών): «Διδασκαλία και παραγωγή στο Ελληνικό Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη».

—Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης): «Η Αγγελική Χατζημιχάλη και οι Δελφικές Γιορτές».