Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά ο πολιτισμός, αλλά και στα οφέλη από τη λειτουργία της έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», και του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη Σπάρτη, αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, το περασμένο Σάββατο.

Ειδικότερα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε:

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες σε μία περίοδο κρίσης και επαναπροσδιορισμού θεμελιωδών αξιών και σταθερών της κοινωνίας μας, εν μέσω της ηθικής και πνευματικής αποσταθεροποίησης που ακολουθεί την οικονομική δυσπραγία, τις εσωτερικές ανακατατάξεις και τις εξωτερικές πιέσεις» προσθέτοντας:

«Το πολιτιστικό μας απόθεμα, αλλά και η καλλιτεχνική δημιουργία των ημερών μας καθορίζουν και περιγράφουν με σαφήνεια την εθνική μας ταυτότητα, γιατί ο πολιτισμός μας είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει, μας διαφοροποιεί και μας προστατεύει. Η παρουσία σας εδώ, κ. Πρόεδρε, μας δίνει θάρρος και ώθηση να εξακολουθήσουμε τις προσπάθειές μας, ταγμένοι από τον ελληνικό λαό να προστατεύουμε, να διατηρούμε και να προωθούμε τα πολιτιστικά μας αγαθά, για λογαριασμό τελικά του συνόλου της ανθρωπότητας και κυρίως των επερχόμενων γενεών».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εξωστρέφειας και της προσπάθειάς μας να καταστήσουμε τις συλλογές του πρώτου Μουσείου της χώρας ευρύτερα προσβάσιμες και ελκυστικές, προβάλλοντάς τες με εναλλακτικούς ερμηνευτικούς τρόπους».

Επίσης είπε ότι «η περιοδεύουσα έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα, καρπός της αγαστής συνεργασίας μας με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, εντάσσεται στο σκεπτικό της δημιουργίας δορυφορικών εκθέσεων σε θεματική συνάφεια με την κεντρική περιοδική έκθεση που κάθε φορά παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

«Η σημαντική αυτή συνεργασία», συνέχισε η Μαρία Λαγογιάννη, «μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς επισφραγίζει την πρόθεση των φορέων μας να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να απολαύσουν αντιπροσωπευτικά έργα των μοναδικών συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό και ως μία ανοιχτή πρόσκληση και πρόκληση για συμπληρωματικές εξερευνήσεις στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις».

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου, τόνισε ότι «το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς υπηρετεί εδώ και χρόνια, με αφοσίωση, σταθερότητα, αίσθημα ευθύνης και αγάπη τον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Το πολύχρονο και πολυσήμαντο έργο μας, με τις ερευνητικές, εκδοτικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές και άλλες δημιουργικές συνιστώσες του, κορυφώθηκε με την ίδρυση και λειτουργία του Δικτύου Θεματικών Μουσείων. Ενός Δικτύου πυρήνων πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια, που εστιάζει στην παράδοση, χωρίς όμως να γυρίζει την πλάτη στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι μέσα από σημαντικές πολιτιστικές δράσεις. Πάντα σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία».

Σήμερα, όπως είπε στη συνέχεια η Σοφία Στάικου, «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «απολύτως συνειδητά επιλέξαμε να ξεκινήσει το ταξίδι της έκθεσης από τη Σπάρτη, τη μία από τις δύο ισχυρότερες πόλεις-κράτη της αρχαιότητας».

Αναφερόμενη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η κα Στάικου επεσήμανε: «Το Πολιτιστικό Ίδρυμα είναι ένας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής οργανισμός με ανοιχτούς ορίζοντες και πίστη στις συνέργειες. Την πεποίθηση αυτή την αποδεικνύουν όλες μας οι δράσεις, από την πρόσφατη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας έως τη σημερινή. Η σύμπραξή μας με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εκτός από υπερηφάνεια, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια και το έργο όλων μας. Γιατί, για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνονται περίτρανα οι δυνατότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όταν γίνονται συνοδοιπόροι. Επιβεβαιώνεται η σημασία της συνένωσης των δυνάμεων, η κοινή θέληση γενικότερα και τα συλλογικά οφέλη, εν προκειμένω για τον πολιτισμό. Συνεχίζουμε λοιπόν, το έργο μας με πίστη και αποφασιστικότητα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι «είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού», το οποίο όπως είπε, «είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό μουσείο που αναδεικνύει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα της περιοχής μας».

Όπως πρόσθεσε, «το μουσείο είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, συμβάλλοντας σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας».

Τέλος, ευχαρίστησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, «για τη στήριξη που προσφέρει στην πόλη μας».