«Ο ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ» είναι ο τίτλος διάλεξης του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ, Μανόλη Κορρέ, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας του ο Μανόλης Κορρές: «Δύο σχεδόν αιώνες μετά την αδριάνεια πολεοδομική αναμόρφωση, η βασιλομήτωρ Ελένη προέβη στις γνωστές έρευνές της για τον εντοπισμό του Τόπου του Μαρτυρίου. Σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο ο αδριάνειος ναός της Αφροδίτης κατεδαφίστηκε, οι πριν επιχώσεις ανεσκάφησαν έως αποκαλύψεως των πάλαι ποτέ extra muros λατομικών εκτάσεων με τους υπόσκαφους τάφους, και ένας από αυτούς, περ. 125 μ. δυτικά του Cardo Maximus, αναγνωρίστηκε κατά την παράδοση ως εκείνος του Ιησού.

»Βάσει της παλαιότερης αρχιτεκτονικής σημειολογίας και της υπό διαμόρφωση νέας κτηριοδομικής τυπολογίας, ο Ναός της Αναστάσεως ήταν εύλογο κατά ένα μέρος του, το συνδεόμενο με τον Τίμιο Σταυρό, να ακολουθεί τον κτηριακό τύπο της βασιλικής, ενώ ένα άλλο μέρος του, το περί τον Πανάγιο Τάφο, έπρεπει να συμφωνεί με την πανάρχαια παράδοση του συμβολισμού των ηρώων και την νέα των μαρτυρίων, έπρεπε δηλαδή να είναι κυκλικό.

»Μετά από διαδοχικές μετασκευές και καταστροφές, με χειρότερη εκείνη του 1010, το δυτικό μέρος του κτηριακού συγκροτήματος ανοικοδομήθηκε (1048), ενώ μετά από έναν αιώνα οι σταυροφόροι έδωσαν στο σύνολο την τελική μορφή, η οποία σήμερα, εμπλουτισμένη από τις αναγκαίες αναστηλώσεις και ανακατασκευές του 1810, εντυπωσιάζει τόσο τον απαιτητικό επισκέπτη, όσο και τον ειδικευμένο ερευνητή της ιστορικής αρχιτεκτονικής.

»Κύριος σκοπός της διάλεξης είναι η εποπτική διάκριση και εξήγηση των διαφόρων οικοδομικών φάσεων, όπως και η εστίαση σε κάποια ειδικά ζητήματα ιστορικής τοπογραφίας και αρχιτεκτονικής».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 18.30, στο μεγάλο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, το οποίο βρίσκεται στον β’ όροφο του κτιρίου προς την οδό Τοσίτσα (είσοδος πίσω από το κτίριο Αβέρωφ).