Βούλα Τσούνα, Η γνωσιολογία της Κυρηναϊκής Σχολής, μτφρ.: Τερέζα Μπούκη, επιμ.: Θάνος Σαμαρτζής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018, σελ. 320. ISBN 978-960-524-499-6

Η κυρηναϊκή φιλοσοφία συνδέεται με δύο αρχαίες παραδόσεις: το σωκρατικό κίνημα και τον ελληνικό σκεπτικισμό. Στο σωκρατικό κίνημα ανήκει από ιστορική άποψη, καθώς αποτελεί μία από τις πολλές προσπάθειες των συντρόφων του Σωκράτη και των μαθητών τους να υιοθετήσουν τη σωκρατική ηθική θεώρηση και να μελετήσουν τις συνέπειες που απορρέουν από τις αρχές της διδασκαλίας του. Στη γνωσιολογία, υπάρχουν στενοί φιλοσοφικοί δεσμοί μεταξύ των Κυρηναϊκών και των Σκεπτικών, τόσο των Πυρρώνειων όσο και των Ακαδημαϊκών.

Δεσμοί υφίστανται και με τη σύγχρονη φιλοσοφία, καθώς οι Κυρηναϊκοί εισηγούνται μια μορφή υποκειμενισμού που με κάποιους τρόπους προαναγγέλλει τις καρτεσιανές θεωρήσεις, τις οποίες ενστερνίστηκαν ο Μαλεμπράνς και ο Χιουμ και ανέπτυξε ο Καντ. Ο υποκειμενισμός αυτός συνιστά τη φιλοσοφική βάση του κυρηναϊκού σκεπτικισμού, ο οποίος συνοψίζεται στη θέση ότι μπορούμε να γνωρίσουμε μόνο τις δικές μας εμπειρίες και τίποτε άλλο, ούτε τα αντικείμενα του εξωτερικού κόσμου ούτε τους άλλους νόες.

Το βιβλίο επιχειρεί την ανασύσταση της κυρηναϊκής γνωσιολογίας, εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους εξαρτάται από τον κυρηναϊκό ηδονισμό, την τοποθετεί στο πλαίσιο του αρχαίου φιλοσοφικού διαλόγου και εξετάζει τις συνδέσεις της με τις νεότερες και τις σύγχρονες γνωσιολογικές θέσεις.

Στο Παράρτημα της έκδοσης παρατίθενται στο πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση οι αρχαίες μαρτυρίες για την κυρηναϊκή γνωσιολογία, καθώς και για την ψυχολογία και την ηθική, που άπτονται των θεμάτων τα οποία πραγματεύεται η μελέτη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βούλα Τσούνα είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας (Distinguished Professor of Philosophy) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα. Διετέλεσε Εταίρος του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές (Fellow of the National Endowment for the Humanities, 1993), Εταίρος του Ιδρύματος Ωνάση (2010), Overseas Visiting Scholar του St John’s College του Καίμπριτζ (2015), Centenary Fellow της Σκωτικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2016), καθώς και Distinguished Visiting Scholar του Christ’s College του Καίμπριτζ (2016).

Τρία από τα βιβλία της είναι αφιερωμένα στο έργο και στην ανάλυση του ηθικού συστήματος του Φιλόδημου: [Philodemus] On Choices and Avoidances (Bibliopolis Press, Νάπολη 1995), για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Theodor Mommsen· The Ethics of Philodemus (Oxford University Press, Οξφόρδη 2007)· Philodemus, On Property Management (Society of Biblical Literature, Ατλάντα 2012). Στα ελληνικά κυκλοφορεί μια συλλογή δοκιμίων για τους Σωκρατικούς και τους ελληνιστικούς φιλοσόφους με τον γενικό τίτλο Γνώση, Ηδονή, Ευδαιμονία (Εκκρεμές, Αθήνα 2012). Εκτός των έργων αυτών, έχει δημοσιεύσει περί τις ογδόντα μελέτες για τους Σωκρατικούς και τον κύκλο του Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τους ελληνιστικούς φιλοσόφους.