Τις συνθήκες για τη διερεύνηση ενός νέου επιστημονικού πεδίου καλλιεργεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, που «τρέχει» η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους διεθνούς φήμης αρχαιολόγους Diana Wardle και δρα Ken Wardle του βρετανικού Πανεπιστημίου του Birmingham.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρώην κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ Γιάννη Κουτεντάκη, βασίζεται στη μελέτη πιστού αντιγράφου πανοπλίας ηλικίας περίπου 3.500 ετών, βάρους 30 κιλών, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένης από μέταλλο (χαλκό), της αρχαιότερης που βρέθηκε στον δυτικό κόσμο. Όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πανοπλία εντοπίστηκε το 1959 στην περιοχή «Δενδρά» κοντά στο Ναύπλιο από τον αρχαιολόγο Ν. Βερδελή και τους επιστήμονες του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Εκτίθεται στο μουσείο του Ναυπλίου. Πιστό αντίγραφό της βρίσκεται στα Τρίκαλα και φιλοτεχνήθηκε υπό την εποπτεία της κας Wardle πριν από μερικά χρόνια.

Σκοπός του ερευνητικού επιστημονικού προγράμματος είναι να μελετηθούν οι επιβαρύνσεις που δεχόταν το ανθρώπινο σώμα από την πανοπλία, με διαφορετικές συνθήκες μάχης και κλίματος σε προσομοίωση. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιούνται τεχνολογίες και εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών που η ΣΕΦΑΑ στα Τρίκαλα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα.

Οι πληροφορίες που θα προκύψουν θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στο σχηματισμό εικόνας για τη σωματική κατάσταση και τη διατροφή των αρχαίων προγόνων. Διευθυντής του εγχειρήματος και των εξειδικευμένων εργαστηρίων είναι ο δρ Ανδρέας Φλουρής. Συμμετέχουν οι καθηγητές Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Γιάννης Γιάκας, Γιάννης Φατούρος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Σταύρος Πετμεζάς (υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού) και Παναγιώτης Ασήμογλου (υπαστυφύλακας ΕΛΑΣ), καθώς και ο εμπνευστής του εγχειρήματος Γιάννης Κουτεντάκης.

Προκαταρκτικά ευρήματα του προγράμματος έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αυστραλία.

«Η επιστημονική συνέργεια δύο φαινομενικά άσχετων επιστημονικών περιοχών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής επιστήμης στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποτελεί μόνο παγκόσμια πρωτιά ή ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου επιστημονικού πεδίου, της Αρχαιοφυσιολογίας, αλλά κυρίως είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιστήμη, η εξέλιξη, η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έχουν όρια ή αγκυλώσεις, και το μόνο που χρειάζονται είναι ανοικτά μυαλά και διάθεση για δουλειά» καταλήγει ο κ. Κουτεντάκης.