«Ο Pietro Maria Bardi, το πνεύμα της Μεσογείου και η μοντέρνα αρχιτεκτονική» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Ανδρέας Γιακουμακάτος την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 18.30 στον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα (Σκουφά 58 και Σίνα, Αθήνα).

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Στην ομιλία του ο κ. Γιακουμακάτος, όπως ο ίδιος αναφέρει, θα ασχοληθεί «με έναν πρώτο σχολιασμό του κειμένου, σχετικού με το 4ο CIAM (Congrès international d’architecture moderne) της Αθήνας, που ο Pietro Maria Bardi δημοσίευσε στο ιταλικό περιοδικό Quadrante τον Σεπτέμβριο του 1933. Ο Bardi υπήρξε σημαντική μορφή της ιταλικής διανόησης του μεσοπολέμου. Δημοσιογράφος, κριτικός και συλλέκτης, καλλιέργησε προσωπικούς δεσμούς με τον Μουσολίνι και υπήρξε φανατικός οπαδός της πνευματικής ανανέωσης στην Ιταλία της εποχής του, οπαδός ιδιαιτέρως της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

»Το κείμενο του Bardi αποτελεί μάλλον την πιο ενδιαφέρουσα και εκτενή κριτική περιγραφή των γεγονότων του 4ου Συνεδρίου του 1933, αλλά και μια γοητευτική σκιαγράφηση της Ελλάδας της εποχής, υπό την ελληνόφιλη ματιά ενός καλλιεργημένου Δυτικού».