«Βλέπουν» διαφορετικά μέσα από το φακό τους τις εικόνες του Αγίου Όρους ένας Τούρκος, ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Πολωνός φωτογράφος; Διαφοροποιείται το φωτογραφικό «βλέμμα» ανάλογα με την πίστη, τη θρησκεία, το δόγμα του φωτογράφου; Αποτυπώνει αλλιώς το ίδιο θέμα –την έννοια του «θείου»– το «μάτι» ενός καθολικού χριστιανού, ενός μουσουλμάνου, ενός ορθόδοξου, διαμαρτυρόμενου ή… άθεου;

«Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» είναι ο τίτλος μιας ιδιαίτερης έκθεσης, 56 συνολικά φωτογραφιών-εικονικών αποσπασμάτων του Αγίου Όρους, όπως το είδαν και το κατέγραψαν με το φακό τους τέσσερις «ξένοι» φωτογράφοι.

Ο Valery Bliznyuk από την ορθόδοξη Ρωσία, ο Ali Borovali, από τη μουσουλμανική Τουρκία, ο Zbigniew Kosc, από την καθολική Πολωνία και ο Zoran Purger, από τη Σερβία, «καταθέτουν» ο καθένας τη γνώση, την αίσθηση και την τέχνη του, σε 56 φωτογραφίες (14 ο καθένας), οι οποίες συνθέτουν το υλικό της έκθεσης.

Το Άγιον Όρος υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς – ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι τέσσερις φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την αθωνική πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή-περιηγητή, καταγράφοντας μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω.

Η έκθεση, την οποία διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία της Θεσσαλονίκης, αφού έκανε τη μακρά πορεία της, «ταξιδεύει» τώρα στη Βουλγαρία, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Βελίκο Τύρνοβο της γειτονικής χώρας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελίκο Τύρνοβο «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος», παρουσιάζεται στη δημοτική γκαλερί «Rafael Michailov» από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-19:00 και Σάββατο, 10:30-19:00.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τις 6 έως τις 28 Μαΐου 2016. Εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στην Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016, καθώς και στην πόλη της Κατερίνης, στην οποία παρέμεινε από τις 14 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016. Τελευταία στάση της έκθεσης ήταν το Βελιγράδι, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Μαρτίου έως τις 20 Μαΐου 2017, στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα.