«Η έκρηξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και η απόβαση του τεράστιου πολυεθνικού στρατού της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη έδωσαν σημαντική ώθηση στην οικονομική, εμπορική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης, ενώ μια σειρά έργων υποδομής των συμμάχων άλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία της περιοχής.

»Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αρχαιολογική διερεύνηση της Μακεδονίας, καθώς στο δυναμικό της αγγλογαλλικής στρατιάς περιλαμβάνονταν εμβληματικές μορφές της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας, που, με αφορμή στρατιωτικά και οχυρωματικά έργα, πραγματοποίησαν χαρτογραφήσεις, εκτεταμένη έρευνα πεδίου, ανασκαφές και δημοσιεύσεις.

»Στη Μακεδονία του Μεγάλου Πολέμου οι επίδοξοι διαχειριστές του αρχαίου παρελθόντος, σύμμαχοι και Έλληνες, κονταροχτυπήθηκαν μεταξύ τους, διεκδικώντας ουσιαστικά την κυριαρχία και την επίδειξη ισχύος σε όλα τα επίπεδα. Αποκορύφωμα των διενέξεων υπήρξε η μεταφορά με τη λήξη του πολέμου, το 1919, μεγάλου αριθμού μακεδονικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Λούβρου και στο Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Ειδικά η τελευταία περίπτωση έχει πυροδοτήσει κατά καιρούς ποικίλες αντικρουόμενες ερμηνείες στην επιστημονική κοινότητα. Μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο κατόπιν δωρεάς της ελληνικής κυβέρνησης; Ή φυγαδεύτηκαν, κατά κάποιον τρόπο ως προϊόντα κλοπής, όπως αφήνουν να εννοηθεί ή ρητά καταγγέλλουν άλλες φωνές;»

«Άσπονδες συμμαχίες: οι Μακεδονικές αρχαιότητες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είναι ο τίτλος ομιλίας της αρχαιολόγου-μουσειολόγου, δρος Ελευθερίας Ακριβοπούλου (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στην ομιλία της η κα Ακριβοπούλου θα παρουσιάσει μια σειρά αδημοσίευτων αρχειακών τεκμηρίων από το αρχείο της ΔΕΑΜ και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της ελληνικής αρχαιολογίας, τους στόχους της στον δεδομένο χωροχρόνο, καθώς και τους δεσμούς της με το εθνικό αφήγημα και την ευρωπαϊκή αρχαιολογία.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 19:00, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διον. Αιγινήτου 7, Ιλίσια).