Τα τελευταία χρόνια ποικίλα μορφώματα με αντικρουόμενους στόχους σε διάφορες χώρες ισχυρίζονται ότι είναι υποστηρικτές της δημοκρατίας, της «εξουσίας που πηγάζει από τον λαό», ενώ επικρατεί έντονη σύγχυση και διαφωνία ως προς το πώς προσδιορίζεται ο «δήμος», ο «λαός» και τι συνιστά άσκηση εξουσίας εκ μέρους του.

«Η Δημοκρατία, η Δημαγωγία και ο Πλάτων» είναι το θέμα ομιλίας της Angie Hobbs, καθηγήτριας της Κατανόησης της Φιλοσοφίας από το Κοινό στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 19:30, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Aθήνα).

Στην ομιλία της η Angie Hobbs θα υποστηρίξει ότι το έργο του Πλάτωνα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βίωσε την άμεση δημοκρατία και όχι τη φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία που αναδύθηκε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, μπορεί να μάς βοηθήσει να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε τα θέματα αυτά: παρότι ο Πλάτων δεν είναι οπαδός της (άμεσης) δημοκρατίας, η ανάλυσή του σχετικά με τις αρετές και τις αδυναμίες της είναι άκρως διαφωτιστική· η αφήγησή του για τον τρόπο κατά τον οποίο η δημοκρατία μπορεί να ανατραπεί μετασχηματιζόμενη σε πολύ χειρότερη τυραννία από έναν κυνικό καιροσκόπο και δημαγωγό είναι συγκλονιστική. Ο Πλάτων μας βοηθεί επίσης να κατανοήσουμε τι πραγματικά περιλαμβάνει η «εξουσία» βάσει λογικής και τεκμηρίων και ποιες πολιτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνθήκες απαιτούνται για την άσκησή της.

Την ομιλία διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική και στην ελληνική νοηματική.