Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι ο άνεμος και φέρει τον τίτλο «Πνοές Ανέμων».

To ΑΜΘ θα εστιάσει στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και συγκεκριμένα στη μουσική. Οι μουσικοί ήχοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από κύματα πίεσης που παράγονται από τα διάφορα μουσικά όργανα και διαδίδονται στον αέρα. Τα κύματα, με τη σειρά τους, παράγονται όταν κάποιο σώμα κινείται παλμικά και συμπιέζει-αποσυμπιέζει τον αέρα στην περιοχή του. Η ίδια η ανθρώπινη φωνή είναι το αποτέλεσμα μιας «πνοής ανέμου», καθώς παράγεται από τον αέρα που ξεκινά από τους πνεύμονες, πάλλει τις φωνητικές χορδές και μορφοποιείται από τα όργανα της στοματικής και ρινικής κοιλότητας.

Η μουσική και το τραγούδι κατείχαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των αρχαίων. Οι νέοι ασκούνταν στα γυμνάσια υπό τους ήχους αυλού, ενώ στα συμπόσια οι συνδαιτυμόνες έπαιζαν λύρα ή κιθάρα, τραγουδούσαν ή απολάμβαναν τη μουσική και το χορό που εκτελούσαν οι εταίρες. Αλλά και οι εργασίες του σπιτιού και του αγρού, όπως η ύφανση, ο τρύγος και ο θερισμός αντίστοιχα, συνοδεύονταν από τραγούδια. Η μουσική είχε βέβαια καίρια θέση και στην τελετουργία του γάμου αλλά και στο θρήνο για το θάνατο των προσφιλών προσώπων.

Με βάση τα παραπάνω θα οργανωθούν οι δράσεις του ΑΜΘ: οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από επιλεγμένες θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα να γνωρίσουν τα αρχαία μουσικά όργανα και να μυηθούν από ειδικούς στα μυστικά της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Πρόγραμμα

—Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 (Σχολεία)

Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Ιωάννη Καϊμάκη, θεματική ξενάγηση για σχολικές μονάδες σχετικά με τα αρχαία μουσικά όργανα και παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου.

Κατόπιν, οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς, από το μουσικό σύνολο «Μεσογειακά Ηχοχρώματα», θα παρουσιάσουν τον ήχο αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων.

—Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 (ευρύ κοινό), ώρα: 18.30

Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Ιωάννη Καϊμάκη, θεματική ξενάγηση με στάσεις που πραγματεύονται θέματα της αρχαίας μουσικής και ζωντανή παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου από το μουσικό σύνολο «Μεσογειακά Ηχοχρώματα» (Ιωάννης Καϊμάκης: αερόφωνα, Κώστας Παπάς: μεμβρανόφωνα, Ελένη Χατζηευαγγέλου: παραδοσιακό τραγούδι).

Η είσοδος στους συμμετέχοντες στις παραπάνω εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.