Διεθνές αρχαιολογικό συμπόσιο με τίτλο «Νέα Πάφος και Δυτική Κύπρος, Νέες Αρχαιολογικές και Ιστορικές Όψεις» διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου με την ευκαιρία των εορτασμών της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2017.

Κύριος στόχος αυτής της επιστημονικής συνάντησης, πέραν της παρουσίασης των νέων πορισμάτων εκ μέρους όλων των επιστημόνων που εργάζονται στην Πάφο, είναι η μελέτη της εξέλιξης της πόλης και η σχέση της με άλλες πόλεις και αρχαιολογικές θέσεις στη Δυτική Κύπρο, από την Ελληνιστική περίοδο μέχρι τους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους.

Στο συμπόσιο λαμβάνουν μέρος με ανακοινώσεις 70 διακεκριμένοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι και ιστορικοί από τοπικά και διεθνή πανεπιστήμια και ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην Επαρχία Πάφου. Οι παρουσιάσεις θα αφορούν τα ακόλουθα θέματα: Η ίδρυση της Νέας Πάφου, η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης, οι σχέσεις της Νέας Πάφου με τα περιφερειακά κέντρα της Δυτικής Κύπρου, Παλαίπαφο, Αρσινόη και άλλα, η τέχνη και η αρχιτεκτονική, οι νεκροπόλεις, η εξέλιξη της πόλης και της περιοχής κατά την Μεσαιωνική και νεότερη περίοδο.

Η έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στις 18:00 στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου στα Κούκλια. Το συμπόσιο θα συνεχιστεί την επομένη, 12 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο με συνεδριάσεις από τις 8:00-19:00.

Οι γλώσσες του συμποσίου είναι η ελληνική και η αγγλική.

Επιστημονική Επιτροπή του συμποσίου: Δρ Claire Balancier (Maître de conf. Hab., Πανεπιστήμιο Avignon et des Pays de Vaucluse), Δρ Δημήτριος Μιχαηλίδης (Επίτιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου), Δρ Jolanta Młynarczyk (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας), Δρ Ευστάθιος Ράπτου (Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου), Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου (Διευθύντρια, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).