Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (21-24 Σεπτεμβρίου 2017) που, για τη διετία 2017-2018, είναι αφιερωμένες στη θεματική «ΠΟΛ[ε]ΙΣ», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει τις εξής δράσεις:

—«Ανακαλύπτω την πόλη μου»: περιπατητική ξενάγηση στην πόλη της Ηγουμενίτσας για το ευρύ κοινό με στόχο να αναδειχθούν τα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης μέσα στο χρόνο (Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017).

Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ολόκληρες γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια που λειτουργούν ως τοπόσημα για την ιστορία της πόλης και τους κατοίκους της. Μέσα από τη δράση δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες για μια «νέα ανάγνωση»  της πόλης, για παρατήρηση των μεταβολών που έχει επιφέρει ο χρόνος στη μορφή, τη χρήση αλλά και στο συμβολισμό των χώρων που θα επισκεφθούν και εν τέλει για επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τον τόπο.

Αφετηρία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ώρα συνάντησης: 09:00. Διάρκεια ξενάγησης: 3 ώρες. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40 άτομα.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Θεοδώρα Λάζου, Αντωνία Τζωρτζάτου, Κασσιανή Λάζαρη.

Για συμμετοχή στη ξενάγηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 26650 21417, 28539 (Δευτέρα έως Παρασκευή), πληροφορίες κα Λάζου Θεοδώρα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση βροχής η δράση θα ματαιωθεί.

—Έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες της πόλης στον Χρόνο» (23-30 Σεπτεμβρίου 2017), στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, ώρες 9.00–15.00.

Η έκθεση είχε υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας το 2013 στο πλαίσιο του εορτασμού του ίδιου θεσμού (ΕΗΠΚ) που τη διετία 2013-2014 ήταν αφιερωμένος στην έννοια του χρόνου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου θα είναι ελεύθερη για το κοινό.