Εμπνεόμενο από τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», που είναι το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) για τη διετία 2017-2018, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργανώνει δύο δράσεις με γενικό τίτλο «Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη».

Συγκεκριμένα, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ιουλία Βοκοτοπούλου» θα παρουσιαστεί το έργο «Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ» της εικαστικού Άννης Καλτσίδου. Πρόκειται για μία επιδαπέδια εγκατάσταση από λευκές μαρμάρινες πέτρες μέσα από τις οποίες αναδύονται δεκάδες πήλινα εκμαγεία χεριών, τα οποία μοιάζουν να αναζητούν διέξοδο κινούμενα ικετευτικά, προστατευτικά, φοβισμένα, δυναμικά. Το έργο συμπληρώνεται από ένα ηχητικό «κείμενο», το οποίο αποτελεί μείξη ποικίλων ήχων από την καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Η Καλτσίδου με το έργο της, του οποίου ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από στίχο της Μήδειας του Ευριπίδη ενώ ταυτόχρονα αποτελεί δημιουργικό λογοπαίγνιο του θέματος των ΕΗΠΚ, σχολιάζει την πολυσημία των πόλεων ως τόπων αναχώρησης και άφιξης, κατοικίας και εγκατάλειψης, επικοινωνίας και εσωτερικής ερημιάς, όπου κάθε πολίτης είναι και άπολις.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου 2017.

Η δεύτερη δράση είναι ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη», σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πρωταγωνιστές του δρώμενου, που εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις, είναι οι μορφές του αρχαιολόγου, του δημοσιογράφου, του πολίτη, ακόμη και του κατακτητή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρωταγωνιστούν όμως και τα ίδια τα μνημεία: μία αττική σαρκοφάγος ρωμαϊκών χρόνων από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, το άγαλμα της Ηρακλειώτισσας από την Αρχαία Αγορά της πόλης, ο κρατήρας και ο πάπυρος του Δερβενίου.

Μέσα από τη γραφή του Γιώργου Ιωάννου, της Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Κωστή Παλαμά και του Πάμπλο Νερούδα, οι αρχαιότητες του μουσείου διεκδικούν μία ζώσα παρουσία στην καθημερινή εμπειρία της πόλης ως δέκτες και πομποί συμπεριφορών, πεποιθήσεων, χειρονομιών. Το θεατρικό κείμενο αποτελεί μία πρωτότυπη σύνθεση αρχαιολογικών μελετών, υπηρεσιακών εγγράφων, επιστολών πολιτών, δημοσιογραφικών άρθρων, διηγημάτων και ποιημάτων, η οποία έγινε από τη Στυλιάνα Γκαλινίκη, αρχαιολόγο του ΑΜΘ.

Το δρώμενο σκηνοθετεί η Κική Στρατάκη, ηθοποιός του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτης και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αίγλη Κατσίκη, Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Ιωάννα Παγιατάκη, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου και Γιάννης Πανώριος.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

— Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

18:30:  Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Ιουλία Βοκοτοπούλου” του ΑΜΘ. Είσοδος ελεύθερη.

20:00: «Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του ΑΜΘ. Είσοδος ελεύθερη.

— Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

12:30: «Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του ΑΜΘ. Είσοδος ελεύθερη.