Μία ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα, σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε στο χώρο των αποσκευών ενός οχήματος στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, συνελήφθησαν στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο άντρες, ηλικίας 49 και 47 ετών, για παράνομη κατοχή και μεταφορά αρχαίου αντικειμένου.

Ειδικότερα, μετά από έρευνα για την ταυτοποίηση αγνώστων ανδρών που κατέχουν αρχαίο αντικείμενο, το οποίο διέθεταν προς πώληση, εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγρινίου και επακολούθησε ο έλεγχός τους. Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, βρέθηκε στο χώρο των αποσκευών του οχήματος, μια μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα, με παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, διαστάσεων 37x39x9 εκ.

Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα π.Χ. Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους 7 εκ., που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου π.Χ. έως 5ου μ.Χ. αιώνα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.