Από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 9507 (09:00-15:00 καθημερινά), για να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στις εκθέσεις του Μουσείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι τα ακόλουθα:

Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό

Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά την πρώτη μεγάλη ενότητα της έκθεσης («Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό») του ΒΧΜ. Γλυπτά και ανάγλυφα, ψηφιδωτά και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, αγγεία και κοσμήματα, ταφικά και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τον 7ο αιώνα, γίνονται οι οδηγοί για να προσεγγίσουν τα παιδιά πλευρές του κόσμου της ύστερης αρχαιότητας. Πρόκειται για μια περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπλέκεται το παλαιό με το καινούργιο, συμπορεύεται ο παγανισμός με τον χριστιανισμό και διασταυρώνονται οι παλιές με τις νέες αντιλήψεις.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από Ε’ Δημοτικού. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 μαθητές.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11:30. Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.

Στις κοινότητες των Ρωμιών

Το πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της δραστηριότητας των κοινοτήτων στο πλαίσιο της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα από εκθέματα από τον 16ο αιώνα έως την εποχή του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Δημοτικού (ΣΤ’ τάξη), Γυμνασίου και Λυκείου. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 μαθητές.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11:00. Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ (θεματική ενότητα: «Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη εποχή»).

Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ (αντικείμενα καθημερινής χρήσης από πηλό, μέταλλο, γυαλί).

Απευθύνεται σε ομάδες νηπιαγωγείων, Α’ και Β’ Δημοτικού. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 μαθητές.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11:00. Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.

Επιδράσεις της Βυζαντινής εποχής σε σύγχρονους καλλιτέχνες

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές αναζητούν τις επιδράσεις της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στη μοντέρνα και τη σύγχρονη ζωγραφική. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήριο.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από ΣΤ’ Δημοτικού. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 μαθητές.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11:00. Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά

Πρόκειται για εκπαιδευτική δραστηριότητα που αξιοποιεί επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου με θέμα τη Γέννηση.

Απευθύνεται σε ομάδες νηπιαγωγείων, Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 μαθητές.

Λειτουργία: 13-23 Δεκεμβρίου 2016. Μέρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Παρασκευή. Ώρες λειτουργίας: 09:30-11:00 και 10:30-12:00. Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.

Περί ανέμων…

Πρόκειται για εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017: «Πνοές Ανέμων», με θέμα τον αέρα.

Απευθύνεται σε ομάδες Ε, ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 μαθητές.

Λειτουργία: 19 και 20 Οκτωβρίου 2017. Μέρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή. Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11:00 και 11:00 έως 12:30. Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.

Παράλληλα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επίσκεψης των σχολικών ομάδων στις εκθέσεις του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου χωρίς τη συμμετοχή στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Για περισσότερες πληροφορίες: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα.

Τηλέφωνο: 213 213 9507, φαξ: 210 72 31 883, e-mail: edu.bma@culture.gr, url: www.byzantinemuseum.gr, www.ebyzantinemuseum.gr