Μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Αθήνα: Τόποι Μνήμης», που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, έχουν σκοπό να τονίσουν τη μνήμη τόπων μέσα από ξεναγήσεις, περιπάτους και μουσικές συναντήσεις. Διοργανώνονται από το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο, την πρωτοβουλία που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής της πόλης, καθιστώντας τη βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Το Δίκτυο έχει συσπειρώσει οργανώσεις πολιτών από όλες τις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου με το συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ομάδες πολιτών του Δικτύου εργάζονται εθελοντικά και έχουν καταθέσει προτάσεις για την εξυγίανση του Ιστορικού Κέντρου στους τομείς των χρήσεων γης, της βιώσιμης κινητικότητας, της εξυγίανσης του κοινόχρηστου χώρου, της στήριξης των προσόψεων των εγκαταλελειμμένων διατηρητέων κτηρίων, του καθαρισμού των προσόψεων κ.ά.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, «τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Ελληνική Εταιρεία συνεργάζεται με πολίτες και αξιόλογες οργανώσεις του Ιστορικού Κέντρου, από το Θησείο, τα Εξάρχεια, την Πλάκα. Πρόκειται συνολικά για 13 οργανώσεις, για την αναβάθμιση και την εξυγίανση της ζωής στο Ιστορικό Κέντρο. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε όλες μας οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε σημαντικά σημεία του Ιστορικού Κέντρου, θέλοντας να θυμίσουν στους Αθηναίους τις παλιές χρήσεις των συγκεκριμένων χώρων».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 (20.00-20.50)

—Παραστάσεις Καραγκιόζη – Ηλίας Καρελλάς Καραγκιοζούπολη – Ο Καραγκιόζης και η Ανακύκλωση.

Στο πλάτωμα της οδού Λυσίου και Ανδοκίδου ο καταξιωμένος καραγκιοζοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς θα αναβιώσει το θέατρο σκιών στο κέντρο της Πλάκας, κοντά στον τόπο όπου ανέβαζε παραστάσεις του Καραγκιόζη για πολλές δεκαετίες ο Γιώργος Χαρίδημος. Το θέατρο σκιών, μία παράδοση 150 χρόνων, καταφέρνει και κρατάει ζωντανό τον λαϊκό πολιτισμό μας, χαρίζοντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους με τις περιπέτειές του. Σκοπός των παραστάσεων είναι όχι μόνο η διασκέδαση μικρών και μεγάλων αλλά και η αναβίωση αυτής της ξεχωριστής τέχνης.

Η εκδήλωση παρέχεται δωρεάν.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 (18.30-20.30)

—Φιλοσοφικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος συντροφιά με τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή φιλοσοφίας και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, και τον Νικήτα Σινιόσογλου, Διδάκτορα φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Cambridge και συγγραφέα.

Οι καταξιωμένοι στο χώρο της φιλοσοφίας, ο καθηγητής Παύλος Καλλιγάς και ο ερευνητής Νικήτας Σινιόσογλου, θα είναι οι δύο συνομιλητές και οικοδεσπότες σ’ έναν ιδιαίτερο Φιλοσοφικό Περίπατο στον κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μια περιπατητική συζήτηση για τη φιλοσοφία, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ο περίπατος θα κλείσει, όπως και στα φιλοσοφικά συμπόσια, με τη συνοδεία αρχαίας ελληνικής μουσικής, με τον μουσικό Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος με την αρχαία λύρα του θα αυτοσχεδιάσει πάνω στις κλίμακες του Πλάτωνα.

Ο Παύλος Καλλιγάς έχει πει για τη συμμετοχή του: «Η Ακαδημία Πλάτωνος υπήρξε η αρχαιότερη και η σημαντικότερη από τις φιλοσοφικές σχολές της αρχαίας Αθήνας. Είναι σημαντικό να γνωρίσουν οι σύγχρονοι Αθηναίοι την ιστορία και τη δράση της σχολής στον χώρο όπου λειτούργησε, καθώς και μερικά πράγματα για τη σημασία της πλατωνικής φιλοσοφίας από την αρχαιότητα ως και σήμερα».

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την είσοδο Τιμαίου και Αλεξάνδρειας. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών.