Με τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα των αρχαιολογικών ερευνών στη Γαλλία τιμήθηκε η ανασκαφή που συνδιευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής Πλάτων Πετρίδης στον Λιμένα Θάσου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το Grand Prix d’Archéologie de la Fondation Simone et Cino Del Duca 2017 της Académie des Inscriptions et Belles Lettres.

Το ερευνητικό-ανασκαφικό πρόγραμμα «Θάσος, Βόρειες παρυφές του Αρτεμισίου» (ThANAr – Thasos, Abords Nord de l’Artémision) πραγματοποιείται από κοινού από το Université de Lille SHS (Halma UMR 8164) και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου.

Στη θέση ανασκάπτεται μια μεγάλη αστική έπαυλη της Πρωτοβυζαντινής περιόδου με διάρκεια χρήσης από τον 5ο ως τον 7ο αι. μ.Χ. Η έπαυλη, με χώρους υποδοχής (τρικλίνια), ιδιωτικά λουτρά και μαγειρείο, και συνολική επιφάνεια στο ισόγειο πλέον των 1.000 τ.μ., ενσωμάτωσε εν μέρει αρχαιότερο δημόσιο κτήριο. Στα κατώτερα αρχαιολογικά στρώματα εντοπίστηκαν ίχνη που οδηγούν στην περίοδο πριν από την εγκατάσταση των Παρίων αποίκων. Πρόκειται δηλαδή για ένα σημαντικό μνημείο στο οποίο καθρεφτίζονται δεκατρείς αιώνες ιστορίας της πόλης της Θάσου.

Η μόνιμη ομάδα περιλαμβάνει Γάλλους και Έλληνες, κυρίως, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, αρχαιολόγους και τεχνικούς, ενώ συμπληρώνεται από ειδικούς σε θέματα γεωλογίας και περιβάλλοντος από το CNRS Γαλλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κάθε χρόνο εκπαιδεύονται φοιτητές από γαλλικά, καναδικά και ελληνικά πανεπιστήμια.