Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος παραστάσεων της γόνιμης συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο, που είχε τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο».

Τα αντικείμενα του Μουσείου, ως πρωταγωνιστές, αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό τα δραματοποιημένα από τους ηθοποιούς κείμενα. Την ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία των τριών πρώτων θεματικών παραστάσεων «Νεοπτολέμου Μύησις», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» και «Ερωφίλης κέντημα» διαδέχεται μια νέα, υποσχόμενη θεατρική δράση, που έκανε πρεμιέρα την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) και θα επαναληφθεί στις 7, 14, 21 28 Μαρτίου 2017.

Η τέταρτη παράσταση, με τίτλο «Το είπε ο Γέρος», είναι αφιερωμένη στην περίοδο της ανακήρυξης της ελληνικής ανεξαρτησίας. Βασίζεται στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Η Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής  Φυλής από τα 1770 έως τα 1836», αλλά και σε κείμενα και αφηγήσεις για το πρόσωπό του, φωτίζει άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως αυτές τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στο Γεώργιο Τερτσέτη.

Με αφορμή τη θεατρική περιπέτεια ενός ολόσωμου πορτρέτου που φέρεται να τον απεικονίζει και ενός σπαθιού που δωρήθηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στον φιλέλληνα στρατηγό Φαβιέρο και το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη, ξετυλίγεται ο θρύλος του Γέρου του Μοριά. Ο Κολοκοτρώνης ήταν ένα πρόσωπο εμβληματικό για την εξέλιξη και την επιτυχία της ελληνικής παλιγγενεσίας του 1821 αλλά και για τη συνέχεια που εκείνη είχε στην εθνική μας μνήμη και στην πατριωτική μας παράδοση. Μια παράσταση για αυτόν, μέσα στον χώρο του Μουσείου, δίπλα στα προσωπικά του αντικείμενα ανανεώνει τη μνήμη και μας επανασυνδέει με την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, η οποία στάθηκε σε μεγάλο βαθμό η αφετηρία για τα θετικά και για τα αρνητικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Να σημειωθεί ότι για την ομαλή μετάβαση στον δραματοποιημένο λόγο, ο επιμελητής των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος, θα παρουσιάζει τα εκθέματα πριν από την παράσταση.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στρατής Πανούριος. Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου. Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Κωτσόπουλος. Παίζουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Στάθης Κόϊκας, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Αλέξης Κωτσόπουλος, Στρατής Πανούριος.

Παραστάσεις: 7, 14, 21 και 28 Μαρτίου 2017.

Πληροφορίες

Έναρξη παραστάσεων: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: € 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση). Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα. Ώρες ταμείου: Τετάρτη και Παρασκευή, 9:00–17:30, Πέμπτη και Σάββατο 9:00-24:00, Κυριακή 9:00-15:00.

Πληροφορίες: 2103671015, Δευτέρα-Πέμπτη, 10:00-15:00, 2103671057, Παρασκευή – Κυριακή 9:00 – 17:00.