Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η τελετή παράδοσης του αποδεικτικού εγγραφής του εθιμικού δρώμενου των Μωμόερων στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στους Συλλόγους τους και τους Δημάρχους Κοζάνης και Εορδαίας από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η εγγραφή του εθιμικού δρώμενου των Μωμόερων στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO εγκρίθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην 11η Συνεδρίασή της στην Αντίς Αμπέμπα, στις 30 Νοεμβρίου 2016. Το φάκελο υποψηφιότητας των Μωμόερων, όπως και όλων των άλλων υποψηφιοτήτων που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν, επιμελήθηκε η αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης στην Ελλάδα υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΝΠΑΑΠΚ).

«Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων, ένα από τα πολλά καρναβαλικά δρώμενα του δωδεκαημέρου (περίοδος Χριστουγέννων, πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων) που πραγματοποιούνται ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, έχει εορταστικό αλλά και ευετηρικό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται άμεσα με τον ερχομό του νέου έτους. Επίσης, χαρακτηρίζεται για την έντονη θεατρική του διάσταση, καθώς περιλαμβάνει πλειάδα θεατρικών ρόλων που ενσαρκώνονται από τα μέλη της κοινότητας. Το συγκεκριμένο δρώμενο αποτελεί παράλληλα και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία συλλογικής ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού των Ποντίων, όχι μόνο εκείνων που είναι εγκατεστημένοι στα οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης αλλά και άλλων ποντιακών κοινοτήτων σε ολόκληρη τη γη» ανέφερε κατά την τελετή παράδοσης η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Με αφορμή την εγγραφή του εθιμικού δρώμενου των Μωμόερων στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η υπουργός είπε ότι «αξίζει να τονιστεί ο ρόλος που επέχει η άυλη πολιτιστική κληρονομιά σήμερα για τη διατήρηση του αισθήματος συνοχής και συνέχειας των προσφυγικών και εκτοπισμένων πληθυσμών». «Προκειμένου να αναγνωριστεί αυτή η σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για πληθυσμούς που υφίστανται κάθε είδους βία σε περιόδους συγκρούσεων και πολεμικών συρράξεων, με πρωτοβουλία της Ελλάδας έχει ξεκινήσει ευρύτατος διάλογος μεταξύ των κρατών-μελών της Σύμβασης. Η Απόφαση 15 της Διακυβερνητικής Επιτροπής («Intangible Cultural Heritage in Emergencies») αναγνωρίζει στο προοίμιό της την πρωτοβουλία της Ελλάδας στο άνοιγμα της συζήτησης για τον κρίσιμο ρόλο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναφορικά με τη διατήρηση της συνοχής κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις» δήλωσε η κα Κονιόρδου, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην υποβολή της υποψηφιότητας και ιδιαίτερα τους κατοίκους των οκτώ χωριών (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι) για την κοινή αυτή προσπάθεια .

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Μωμόεροι» Κώστας Αλεξανδρίδης δήλωσε ευτυχής και συγκινημένος για την εγγραφή του εθιμικού δρώμενου των Μωμόερων στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: «Για εμάς τους Ποντίους το πόσο σημαντικό είναι αυτό το δρώμενο μπορεί να το αντιληφθεί κανείς και μόνο από τον τρόπο που επιβίωσε ανάμεσα σε τρεις μεγάλες επίσημες χριστιανικές γιορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια). Βεβαίως λαθραία, γιατί ήταν τόσο πολύ βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των προγόνων μας που ακόμα και όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, συνέχισαν αυτό το δρώμενο σαν να μην άλλαξε τίποτα. Γεγονός που καταδεικνύει το πόσο πολύ πίστευαν ότι με αυτό το δρώμενο θα έχουν ευημερία και γονιμότητα την καινούρια χρονιά. Γι’ αυτό και συνέχισαν στα οκτώ χωριά της Κοζάνης όπου εγκαταστάθηκαν από την Ορεινή Τραπεζούντα από όπου προέρχονται να τελούν το εθιμικό αυτό δρώμενο μέχρι και σήμερα».

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, μίλησε για μία σημαντική και ιστορική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. «Η ψυχική διάθεση των ανθρώπων να συμμετέχουν στα λαϊκά δρώμενα δεν είναι μία διασκέδαση είναι ένα στοιχείο της ταυτότητας, ένα στοιχείο της συνοχής, ένα στοιχείο της επικοινωνίας με το χώρο, το χρόνο, τους συνανθρώπους, τη φύση. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που έχει ανάγκη να το αξιοποιήσει» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, ευχαρίστησε το ΥΠΠΟΑ για την επιτυχία της εγγραφής του δρώμενου των Μωμόερων και τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που καθοδήγησε αυτή την προσπάθεια. «Η εγγραφή αυτή δεν είναι απλά μία επιτυχία που πρέπει να χαιρόμαστε αλλά και μία μεγάλη ευθύνη. Η αναβίωση και η πραγματοποίηση του εθίμου αυτού πρέπει να αποτελεί γεγονός και θεσμό κάθε χρόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης προκειμένου να μπορέσει να αποτελέσει και μία αναπτυξιακή δράση για την περιοχή μας. Η εγγραφή αυτή έχει πολλές θετικές προεκτάσεις που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο» δήλωσε.