Θετική ήταν η απάντηση του επιχειρηματία Νίκου Λούλη, στην επιστολή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, με την οποία του ζητούσε να αναλάβει το κόστος εκπόνησης μελετών που απαιτούνται για την αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας, σύμφωνα με τις προμελέτες και τις υποδείξεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Να σημειωθεί πως οι πρόγονοι του επιχειρηματία κατάγονται από την Αετοράχη Κατσανοχωρίων στα Τζουμέρκα και κατά το παρελθόν, τον 19ο αιώνα, είχαν χρηματοδοτήσει δύο φορές την κατασκευή του ιστορικού μονότοξου γεφυριού της Πλάκας. Μάλιστα, όταν πριν από δύο χρόνια, το γεφύρι κατέρρευσε λόγω της κακοκαιρίας, ο Νίκος Λούλης είχε εκφράσει αμέσως την πρόθεσή του στον περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη, να συμβάλει οικονομικά για την αναστήλωση του.

Οι μελέτες που πρόκειται να εκπονηθούν είναι οι εξής:

α) Αρχιτεκτονική και Στατική Προμελέτη, με χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους Δεκέμβριος 2016-Μάρτιος 2017 και Πλήρης Αρχιτεκτονική και Στατική Μελέτη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2017 και συνολικό προϋπολογισμό 110.000 ευρώ.

β) Μελέτη Διαμόρφωσης της κοίτης και Μελέτη ικριώματος και εργοταξίου, με χρονικό ορίζοντα εκπόνησης το διάστημα Δεκέμβριος 2016-Αύγουστος 2017, με συνολικό προϋπολογισμό 40.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε τον κ. Λούλη για τη χρηματοδότηση των μελετών. Παράλληλα, τόνισε πως σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, το ΕΜΠ, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, έχουν προχωρήσει οι δράσεις που έχουν αναληφθεί και πλέον αναμένονται πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που αφορούν την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να υλοποιηθεί το δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού.